Kadıköy'de Nereye Gidilir? 25 Mekan Önerisi
19.09.2019


İstanbul bir şehirden ziyade canlı bir organizma gibi gelmiştir bana hep. Her canlı gibi değişip dönüşüyor, farklı etkilere farklı tepkiler veriyor. Şehirde zaman zaman değişiklik gösteren eğilimler sanırım bunun en belirgin göstergesi. Bir zamanların popüler mekanları, dolup taşan sokakları yerini başka sokaklara, başka mekanlara bırakıyor hiç de yadırgamadan. Misal: Taksim. Eski havasından eser yok günümüzde. Kalabalıklar önce Taksim’den Karaköy’e indi, sonra da kıta aşıp Kadıköy’e vardı.



Kalabalıkların, yeni mekanların adresi artık Kadıköy. Görece hep burada olanlardan, eskilerden olarak diyebilirim ki; evet buralar dutluk değildi ama böyle de değildi. Belli bir saatten sonra toplu taşıma aracı bulmada sıkıntı çekerken, geç vakitlere kadar dolu sokakları görmek Kadıköy’ün ruhunu daha da güzelleştiriyor.

kadıköy boğa
Kadıköy'ün simgesi boğa heykeli ve matadorlar.

Yazmak için çok geç kaldığım bir yazı ile karşınızdayım. O çok sevdiğimiz, samimi, küçük ama bizim Kadıköy’de gidilecek mekanlar rehberi! Kadıköy’de nereye gitsek? Kadıköy’de nerede ne yesek, ne içsek? Sorularına Sezince cevaplar sizi bekliyor. Yazının sonuna eklediğim google maps haritasından tüm mekanların yerini bulabilirsiniz. Sizin de eklemek istedikleriniz olursa, yorumlara önerilerinizi yazmaktan çekinmeyin. Belki yeni yerler keşfetmiş oluruz!

Kadıköy Restoran Önerileri
Toplum olarak yemek yemeye çok önem ve değer verdiğimiz için bazı ülkelerin aksine bu konuda hiç sıkıntı çekmiyoruz ülkemizde. Kadıköy’de de bu konuda seçenekler bol ama önereceğim öncelikli yerlerden bahsedeyim.
1. Naga Putrika
Güne harika bir kahvaltıyla başlayalım. Kaliteli malzemelerle, lezzetli bir kahvaltı yapmak istiyorsanız burası doğru yer! İsmini aklınıza getirmede ilk zamanlarda zorluk çekmeniz kuvvetle muhtemel. Hintçe kökenli kelimenin anlamı “dağın kızı” demekmiş. Farklı bölgelerden çeşitli kahvaltı menüleri sunuyorlar ama bunlar dışında kendiniz de istediğiniz siparişleri verip kendi kahvaltınızı oluşturabilirsiniz. Bence tek olumsuz tarafı mekansal olarak bir manzarasının olmaması ama her kadın eli değen mekan gibi, sevimli bir yer. Bir de hafta sonları yer bulmada sıkıntı çekebilirsiniz, erken yol almanızda fayda var.

kadıköy mekanları
Naga putrika'dan kareler.

2. Fornello Pizza
Hemen balık pazarında yer alan bu mekan, hızlıca, lezzetli pizza yiyebileceğiniz bir yer. İki katlı mekanın önündeki küçük terasta hareketli sokağı izleyerek de pizzanızı tadabilirsiniz. Benim favorim patlıcanlı “pizza tutto sole”. Fiyatları makul ama pizza yanında bir de şarap içeyim gibi bir düşünceniz varsa, burası o konseptte değil, sıradaki mekanı deneyebilirsiniz.

kadıköy mekanları
Fornello Pizza.

3. Beppe Pizzeria
Pizzamı yerken daha uzun zaman geçireyim, yanında da güzel bir İtalyan şarabı tadayım derseniz Moda’ya doğru biraz daha yürüyüp burayı deneyebilirsiniz. Diğerine kıyasla burası bir üst klasman pizzacı diyebiliriz, fiyatları da bunun paralelinde biraz daha pahalı.

kadıköy mekanları
Beppe Pizzeria.

4. Basta!
Kaliteli sokak lezzetleri peşindeyseniz burası tam sizlik! Dürüm, burger gibi fast-food olarak nitelendirdiğimiz yiyeceklerin yanında salata, humus ve tatlılar da bulabilirsiniz. Burası da genelde yoğun olan bir yer, önünde belli bir süre beklemeniz gerekebilir çünkü mekan küçük ve sunduğu lezzet güzel.

kadıköy mekanları
Basta Street Food.

5. Tahin
Farklı bir mutfaktan tatlar denemek isterseniz, humuslar, falafeller havada uçuşsun derseniz Lübnan mutfağından harika lezzetleri bulabilirsiniz bu seçenekte.

kadıköy mekanları
Tahin'den lezzetler.

6. Çiya Sofrası
Yerel lezzetler tatmak isterseniz bir Kadıköy klasiği olarak Çiya’yı da ekleyeyim tam olsun. Sanırım sokağın tamamını yakında istila edecek bir restoranla karşı karşıyayız:). Çünkü karşılıklı üç tane şubesi bulunuyor Çiya’nın ama her birinin ağırlıklı yemekleri başka aslında. Birinde kebap ve lahmacun varken, birinde daha çok mezeler ve güneydoğu mutfağından örnekler bulunuyor. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalmasının sebebi lonely planet rehber kitabında tavsiye edilen mekanlar arasında yer alması sanırım. Ben de genelde yabancı misafirlerimi buraya getiririm.  Yemeklerin lezzetinden tabii ki bahsetmeye gerek yok, özellikle de soğuk mezeleri bir harika. Meze demem sizi yanıltmasın, alkollü bir restoran değil.

kadıköy mekanları
Çiya Sofrası.

Kadıköy'de Şarap İçilecek Mekanlar
Yemeklerin yanında alkol de olsun isterseniz, listenin devamında; yemeğin yanında şarap bulabileceğiniz şarap evleri, yemeğin yanında rakı bulabileceğiniz meyhaneler geliyor şimdi.


7. Aida Vino E Cucina

Adımınızı atar atmaz içinizin ısındığı mekanlar vardır ya Aida da öyle bir yer. Arka bahçeli, üç katlı eski bir köşk olan mekanda, lezzetli İtalyan yemekleri ve şarapları tadabilirsiniz. Sahibi çok iyi Türkçe konuşan, sıcakkanlı bir İtalyan. Şarap seçiminde kararsız kalan bizlerle özellikle ilgilenip yardımcı olmuşluğu bile var. Kesinlikle tavsiye edilir!

kadıköy mekanları
Aida'dan kareler.

8. Viktor Levi
Şarap evi ve Kadıköy deyince uzun yıllar akla gelen tek yer olması hatırına burayı da ekliyorum. Yemek eşliğinde şarap tadabileceğiniz güzel bir yer. İç mekana ek olarak büyük bahçesi de keyifli ama genelde kalabalık oluyor

kadıköy mekanları
Viktor Levi.

Kadıköy Meyhane Önerileri
9. Güneşin Sofrası
Kadıköy’deki favori meyhanelerimden biri burası. Artık iyice hareketlenen Sanatkarlar Sokağı yakınlarında bulunuyor. Kapalı mekanından ziyade sokaktaki masalarda oturmak bence daha keyifli. Mezeleri lezzetli, keyifli bir meyhane.

kadıköy mekanları
Güneşin Sofrası.

10. Memleket Meyhanesi
Yine aynı civarda bulunan bu meyhane de tercih edebileceğiniz yerlerden. Nispeten sakin bir meyhane isterseniz düşünebilirsiniz. Mezeleri güzel, tek olumsuz şey pek de sempatik olmayan şef garsonu:).

kadıköy mekanları
Memleket Meyhanesi

11. Piraye Taş Plak Meyhanesi

Fonda taş plaktan yükselen ezgilerle, keyifle ve lezzetle yeyip içeceğiniz çok güzel bir mekan. Listemin ilk sırasında da olabilir, kararsızım:)

kadıköy mekanları
Piraye Taş Plak Meyhanesi.

12. Kadı Nimet Balıkçılık
Burası meyhane değil ama rakı+balık yapmak isterseniz balık pazarında bulunan bu meşhur balıkçı güzel bir şeçenek olabilir. Dışarıda oturup balık pazarının hareketliliği eşliğinde mekanın ruhunu iyice yaşamak tavsiye edilir.

kadıköy mekanları
Kadı Nimet Balıkçısı.

13. Mezze House
Kadıköy merkezde yer almayan tek mekan burası ama sunduğu çeşit çeşit mezelerin hürmetine eklemesem olmaz. Fenerbahçe’de restore edilmiş eski bir köşkte bulunan mekan, hem binanın içiyle hem de bahçesiyle çok güzel. İstanbul’da açılan Eskişehirli bir mekan olduğu için ayrı bir sempati de yok değil. Adının hakkını verip o kadar çok meze sunuyor ki seçerken zorlanıyorsunuz. Mezeler lezzetli, özellikle tavsiye ettikleri mezeler hiç pişman etmedi. Tek kötü tarafı meze porsiyonlarının biraz küçük olması.

kadıköy mekanları
Mezze House.

Kadıköy Bar ve Cafe Önerileri
14. Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Burası gerek kursları, gerek etkinlikleri gerekse arka bahçesi için olsun uzun zamandır gelip gittiğim bir mekan. Kültür merkezi olarak hizmet veriyor ve ek olarak da büyük bahçesinde cafe-restoranı bulunuyor. Bahçesindeki ağaçlarla, ağaçları birbirine bağlayan küçük ışıklarıyla çok sıcak bir atmosferi var. Bu keyifli bahçede yaz aylarında film gösterimleri bile yapılıyor. Alkol servisi bulunuyor yani bahçenin tadını soğuk bir bira ile çıkarabilirsiniz.

kadıköy mekanları
Nazım Hikmet Kültür Merkezi.

15. Liberta
İşlek Moda Caddesi üzerinde keyifli bir bar. Terasta oturup akıp giden kalabalıkları izlerken biranızı içebileceğiniz, yemeğinizi yiyebileceğiniz bir mekan.

kadıköy mekanları
Liberta.

16. Karga
Kadıköy’ün demirbaşı denebilir çünkü açılış tarihi 1996! Açıldıktan iki yıl sonra büyük bir yangın geçiriyor ve sonrasında tekrar açılıyor. Haydarpaşa Garı’nda çalışan mimar ve mühendislerin konaklaması için lojman olarak yapılan dört yapıdan biri aslında. Almanlar tarafından yapılmış ama bölgedeki Rum evleri ile uyumlu olması açısından tipik, cumbalı Rum evi tipolojisinde yapılmış.

kadıköy mekanları
Yangın sonrası Karga'dan kareler.

Bünyesinde barındırdığı; bağımsız sanat platformu olarak nitelendirilebilecek KargART ve ücretsiz olarak çıkardıkları aylık sanat ve yaşam kültürü dergisi Kargamecmua ile sadece bir bar olmanın çok ötesinde. Kadıköy’deki favori mekanlarımdan biri!
kadıköy mekanları
Karga'nın günümüzdeki iç mekanı.

17. Arka Oda
Karga’nın yan komşusu Arka Oda da alternatif bir kültür sunan barlardan. Mekan, bazı hafta sonları tasarım ürünlerin satıldığı bir pazara da ev sahipliği yapıyor.

kadıköy mekanları
Arka Oda'nın arka bahçesi.

18. Kayıkhane Cafe&Event Hall
Yıllarca ne olduğunu merak ettiğimiz, etrafı kapalı bir harabe gibi duran bina, meğerse Atatürk’ün emriyle yaptırılan ve ağır misafirlerini ağırladığı, günümüzde ise Moda Deniz Kulübü’ne ait bir binaymış. Merakımız, binanın restore edilip gün yüzüne çıkmasıyla son buldu. Merakımızın son bulmasından da öte, Kadıköy denize sıfır, güzel, yeni bir mekan kazanmış oldu. Ünlü Mimar Vedat Tek imzası taşıyan tarihi Moda İskelesi ve deniz manzaralı mekanın açık hava terasının dışında, konserlerin verildiği kapalı mekanı da bulunuyor.

kadıköy mekanları
Kayıkhane'nin terası.

19. Khalkedon Moda
Kadıköy Belediyesi’nin sosyal tesislerinden biri olan bu mekan; kocaman ağaçların gölgesinde güzel bir deniz manzarası sunuyor. İki katlı binanın alt katında büyük bir çalışma alanı bulunuyor, bilgisayarınızı alıp çalışabilirsiniz. Üst katında ise İDEA Kadıköy diye adlandırılan, farklı disiplinlerin kullandığı ortak bir ofis bulunuyor. Bahçesinde hafta sonu kahvaltınızı yapabilir veya gün içerisinde biranızı yudumlayabilirsiniz.

kadıköy mekanları
Khalkedon Moda.

20. Küçük Moda Çay Bahçesi
Moda’daki kalabalık çay bahçelerinin aksine sakin, manzaralı, küçük, samimi bir yer isterseniz benim tavsiyem burası. Küçük sandalye ve tabureleriyle fazlaca salaş bir yer ama güzel.

kadıköy mekanları
Küçük Moda Çay bahçesi ve temsili çayımız:)

21. Polka Cafe
Butik, sevimli bir cafe kendisi. Tam köşe başında, kırmızı doğramaları ve dışarıdaki ahşap banklarıyla dikkatinizi çekecektir.

kadıköy mekanları
Polka Cafe.

22. Tasarım Bookshop&Cafe
Bahariye Caddesi üzerinde bulunmasa da çok yakınında olan bu küçük cafe, etrafı saran kitaplar ve şık iç mekan tasarımı ile keyifli zaman geçireceğiniz, etraftaki tasarım kitaplarını karıştırabileceğiniz bir cafe. Hatta dizüstü bilgisayarınızı alıp burada çalışabilirsiniz bile.

kadıköy mekanları
Tasarım Bookshop.

23. Naan Bakeshop
Kahvaltı yapabileceğiniz veya lezzetli pasta ve kurabiyeler eşliğinde çayınızı veya kahvenizi yudumlayabileceğiniz sevimli bir cafe. Ayrıca, yaptıkları çeşitli ekmekleri de satın alabilirsiniz.

kadıköy mekanları
Naan Bakeshop.

24. Hangart
Kuşkusuz ki Yeldeğirmeni Mahallesi, son yıllarda Kadıköy’ün en büyük değişim-dönüşüm yaşayan yeri. Gençlerin bölgede yaşamasının artmasıyla birçok cafeterya ve tasarım dükkanları belirmeye başladı, sokaklar kalabalıklaşmaya, renklenmeye başladı. Yeni açılan o kadar çok mekan var ki Yeldeğirmeni’nde, hepsinden bahsetmek başlı başına başka bir yazı konusu olabilir. O yüzden ben şimdi sadece iki tane yerden bahsedeceğim.
Bunlardan biri sevimli küçük bir cafe olan Hangart. Kedileriyle, duvarlarına asılı resimlerle, sokaktaki masalarıyla sakin, hoş bir cafe. Ayrıca arka tarafta küçük bir sahnesi de bulunuyor ve dönem dönem atölye çalışmaları, akustik performanslar da yapılıyor.


25. Arthere

Son mekan yine Yeldeğirmeni’nde bulunan bir nevi sanat galerisi+cafe. Aslında farklı bir hikayesi var buranın. Kurucuları Suriyeli sanatçılar. Kendileri gibi Suriye’den savaş veya siyasi nedenlerle gelip İstanbul’a yerleşen, sanatsal çalışmalarını yapmada zorluk çeken sanatçıların yaratımları için bir atölye olarak açılmış. Geniş bir mekan ve duvarları bu sanatçıların eserleriyle dolu, mekandaki soba ve yanı başındaki kedilerle beraber çalışmak için bile çok keyifli bir yer.

kadıköy mekanları
Arthere.

Liste böylece uzayıp gidebilir ama benim öncelikle tavsiye edeceğim Kadıköy mekanları bu şekilde. Umarım gittikçe keyif alacağınız yerler olur. Ayrıca sizler de gittiğiniz favori mekanlarınızı yorumlara ekleyebilirsiniz, böylece uzun bir Kadıköy Mekanları Rehberimiz olur! Aşağıda eklediğim haritada ise tüm mekanların konumlarını bulabilirsiniz.

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez