Budapeşte Termal Havuz Rehberi
05.03.2024


Budapeşte Termal Havuz Rehberi

Tuna Nehri'nin ayırdığı Buda ve Pest'i birbirine bağlayan köprüleriyle, görkemli parlamento binasıyla, özgün harabe barlarıyla son dönemlerin popüler gezi rotalarından biri Budapeşte. Şehrin bu popülerliğinde yine şehre özgü termal havuzların ve hamamların da payı oldukça büyük.

1934'te resmi olarak "Kaplıcalar Şehri" ünvanını alan Budapeşte, şehrin iki yakasında da yer alan 15 kaplıca/termal ile bu ünvanı sonuna kadar hak ediyor. 118 tane doğal sıcak su kaynağının günde 70 milyon litre su sağladığı bu termaller; genç-yaşlı, yerli-yabancı bir çok kişi tarafından kullanılıyor.

Budapeşte'deki Termal Kültürü

Şehirdeki termal kültürü; II. yüzyıla, yani Romalılara kadar dayanıyor. Asıl popülerliği ise genellikle hamam ve medikal amaçlı kullanıldığı Osmanlı himayesi altındaki dönemle, yani 16. yüzyılla tarihleniyor. Yaz-kış demeden, Budapeşte ziyaretinizde bu kaplıcalardan birine gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Şehirdeki 15 kaplıcadan en popülerlerini, rotasını Budapeşte'ye çeviren gezginler için derledim. Seç, beğen, git!

Budapest Hamam Rehberi
Budapeşte'de şubat ayında açık hava termal keyfi.

Farklı senelerde ve mevsimlerde Budapeşte'ye iki defa gitme ve bu termal havuzlardan ikisini deneyimleme fırsatım oldu. Özellikle kış mevsiminde, soğuk havada dış mekandaki sıcak termal havuzların keyfini sürmek başka bir keyif.

1. 
Széchenyi Termal Havuz
Şehrin Pest tarafında bulunan bu termal, Budapeşte'nin en popüler ve Avrupa'nın en büyük termal havuz tesisi. 1913'te Neo-Barok tarzda inşa edilen Szechenyi'de; farklı sıcaklıklarda 15 tane kapalı ve 3 tane açık havuz bulunuyor. Sauna, buhar odası ve masaj hizmetleri de sunuluyor. Şehrin biraz dışındaki Varosliget Parkı'nda yer alan havuza toplu taşımayla, metroyla veya yürüyerek bile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Masmavi havuzu, arkasındaki tarihi sarı renkli binasıyla güneşli bir Budapeşte gününde mutluluk ve huzur sebebi olmuştu benim için. Ayrıca genelde cumartesi günleri yapılan havuz partileriyle de meşhur kendisi;) Detaylı bilgi ve online bilet için buraya.

Budapeşte hamamları
Szechenyi Termal Havuzu (kolaj bana ait, foto kaynak:bathsbudapest.com)


2. Gellért Termal Havuz
Art Nouveau mimari tarzında, 1912-1918 yılları arasında yapılan bu termal havuz yine aynı adlı otelin içinde yer alıyor. Rengarenk mozaik kaplı zemin ve duvarlarıyla, giriş holüyle çok etkileyici bir mekan. 2013 yılına kadar bizim kültürümüzdeki hamamlar gibi haremlik ve selamlık bölümleri olan termal tesiste bu uygulama artık yok. Kadın ve erkeklerin karma kullandığı ve sıcaklıkları 35 ile 40 derece arasında değişen 6 adet kapalı ve 2 adet açık havuz bulunuyor. Şehrin Buda tarafında yer alan tesis; sauna, fin hamamı ve masaj hizmetleri de sunuyor. Detaylı bilgi ve online bilet için buraya.  

Budapeşte hamamları
Gellert Termal Havuzu (kolaj bana ait, foto kaynak:gellertbath.hu)


3. Lukács
 Termal Havuz
Genelde yerel halk tarafından tercih edilen bir termal. 1894 yılında açıldığında Budapeşte'nin en büyük ve popüler kaplıcasıymış. Şifa amaçlı gelenlerin dışında, yazarlar ve sanatçılar için de bir buluşma noktasıymış. Şehrin Buda tarafında yer alan kaplıcaya otobüsle rahatlıkla ulaşılabiliyor. Bu kaplıca da gece havuz partileriyle meşhur. Detaylı bilgi ve online bilet için buraya.

Budapeşte hamamları
Lukacs Termal Havuzu (kolaj bana ait, foto kaynak: bathsbudapest.com)


4. Rudas
 Termal Havuz
Şehirdeki Osmanlı hamamlarından biri. 1550'lerde Osmanlı egemenliğindeki dönemde inşa edilmiş. 2006 yılında tamamlanan renovasyon sonrası tekrar hizmete açılmış. 6 tane terapi havuzundan ve bir tane de yüzme havuzundan oluşuyor. Şehrin Buda tarafında, Gellert Tepesi'nin eteklerinde yer alıyor. Yüzme havuzu kadın ve erkek karma kullanıma açıkken hamam; salı günleri kadınlara,  haftanın diğer günleri sadece erkeklere hizmet vermekte. Detaylı bilgi ve online bilet için buraya.

Budapeşte hamamları
Rudas Termal Havuzu (kolaj bana ait olup foto kaynak:tasteadventuretravel.com)


Budapeşte'de Termal Havuza Giderken Dikkat Edilecek Detaylar


*
Termal havuzların giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu farklılık gösteriyor. Hafta sonu ücretleri biraz daha yüksek oluyor ve cuma günü de hafta sonu tarifesine dahil.

* Hafta içi ücretleri 27
hafta sonu ücretleri 31 civarında. Bu bilet dahilinde, eşyalarınızı koyacağınız kilitli bir dolap da veriliyor. Dolap yerine daha rahatça üzerinizi değiştireceğiniz soyunma kabini isterseniz 2 gibi bir fark ödemeniz gerekiyor. Şahsen, soyunma kabinli bileti almanızı tavsiye ediyorum. Birkaç kişi olsanız bile sadece bir bileti soyunma kabinli bilet olarak almanız yeterli olacaktır. Sırayla kabini kullanma konusunda bir sıkıntı yaratmıyor tesis, hatta kendileri de bu şekilde yönlendiriyorlar.

Gellert Termal Soyunma Odaları
Gellert havuzun soyunma kabinleri.

* Termal havuzların kullanımı konusunda bir zaman kısıtlaması yok. Yani aldığınız biletle gün boyu tesiste zaman geçirebilirsiniz.

* Termal havuz için yanınıza 2 adet havlu (biri havuzda, diğeri duşta kullanmak için), terlik, ıslak mayo ve havlular için torba/poşet almayı unutmayın. Havlu, terlik gibi eşyaları tesiste de kiralamak mümkün fakat her biri için fazladan ücret ödemeniz gerekecektir.

* Bazı tesislerde tempolu yüzmek için çok daha düşük sıcaklıklarda havuz bulunuyor. Bunun gibi havuzlara bonesiz girmek yasak olabiliyor, bu yüzden yanınıza bone almak da iyi olacaktır.

* Havuzlarda telefonla fotoğraf veya video çekmek isterseniz yanınıza su geçirmez telefon kılıflarından almak çok işinize yarayacaktır.

Online olarak, havuza gideceğiniz tarihte kullanmak üzere önceden biletinizi alabilirsiniz. Özelikle hafta sonu yoğunluğunda bilet sırası beklemek istemeyenler bu seçeneği değerlendirebilir. Fakat alınan biletler o tarihe özel oluyor yani başka bir gün kullanımı olmuyor. Bu detayı da göz önünde bulundurun.

Budapeşte Gezi Rehberi notlarını da okumak isteyenleri şöyle alayım!

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez