Seyahat ve Mimarlık-3: Caja Granada Kültür Merkezi-Granada
03.05.2020


Granada’da İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan, yüzlerce yıllık El Hamra Sarayı’nın atmosferinde kendinizi kaybettiyseniz ve cennet bahçelerindeki su sesleriyle tekrar kendinize geldiyseniz, “Seyahat ve Mimarlık” serisinin yeni durağına götürebilirim sizi. Çok uzağa gitmiyoruz, yine aynı şehirde, Granada’dayız. Kızıla çalan tarihi saray yapısının yerini bu sefer modern mimarinin beyazı alıyor.

El Hamra Sarayı yazısını okumadıysanız ve merak ediyorsanız işte burada 
Seyahat ve Mimarlık-2: El Hamra Sarayı

Dar, taş sokakları, beyaza boyalı taş evleriyle ortaçağ yerleşimi Granada’nın, bir çok şehirde olduğu gibi yeni yapılaşmanın görüldüğü modern kısmı da mevcut. Tarihi yapıların yanında modern mimarinin çok güzel örneklerini de bulmak mümkün Granada’da. Tıpkı Caja Granada Kültür Merkezi’nde olduğu gibi.

Caja Granada Kültür Merkezi
Arkada yükselen Sierra Nevada sıradağları ile beraber Baeza'nın projeleri (foto kaynak: campobaeza.com)

Projeleri bir çok ödül almış, Madridli minimalist mimar Alberto Campo Baeza imzası taşıyan yapı aslında çok genç denemez, 2009 yılında inşa edilmiş. Projenin işvereni bir İspanyol bankası olan Caja Granada ve bankanın hemen yan parselde bulunan merkez ofisi de aynı mimar tarafından 2001 yılında yapılmış. İki projenin benzer dili olduğunu fark etmek hiç de zor değil. Baeza, kültür merkezi binasını tasarlarken kütlesel yükseklikler gibi bazı noktalarda banka binasını referans almış.

Baeza, diğer yapılarında olduğu gibi bu yapıda da yalın, net çizgilerle ve beyaz renkle etkileyici mekanlar oluşturmuş. Yapının genel geometrisi çok net: 120 metre genişliğinde, platform şeklinde yatay kütle ve dar eninden dolayı kule olarak tanımlanabilecek 10 katlı düşey kütle.

Caja Granada Kültür Merkezi
Projenin yalın geometrisi (foto kaynak: campobaeza.com)

Artık atasözüne dönüşen minimalizm söylemi “Less is more”a “Light is more” söylemiyle başka bir pencere daha açıyor İspanyol mimar Baeza. Işık olmadan mimarinin olmayacağını ve mimarinin en önemli malzemesinin ışık olduğunu (taştan bile değerli) savunuyor. İşte bu yüzden, doğal ışığın dışa vurumunu vurgulamak adına mimaride renk kullanımını elimine edip, bembeyaz yapılar deneyimletiyor kullanıcılara.

Modern mimari-Caja Granada Kültür Merkezi
İç avlu ve arkada yükselen kule yapısı.

Beyaz rengin ve doğal ışığın en etkileyici şekilde algılandığı yer, yatay kütlede bulunan elips formundaki iç avlu. Endülüs’ün güneşli, mavi gökyüzüyle harika uyum gösteren beyaza bürünmüş bu iç avlu, katlarını birbirine bağlayan dairesel rampalarla beraber farklı bir mekansal algı yaratıyor. İç avlunun yarattığı boşluktaki en temel eleman olan rampalar aynı zamanda ziyaretçiler için bir gezinti platformu.

Modern mimar- Caja Granada Kültür Merkezi
İç avluda düşey bağlantıyı ve dolaşımı sağlayan ana eleman rampa.

Bu iç avlu aynı zamanda dolaylı olarak El Hamra Sarayı’na da bir göndermede bulunuyor. Elips formdaki bu avlunun ölçüleri; saray içinde bulunan V. Carlos Sarayı’nın dairesel iç avlusunun ölçüsünden referans alınarak tasarlanmış.

Caja Granada Kültür Merkezi
V. Carlos Sarayı'nın ve Kültür Merkezi binasının iç avluları (foto kaynak: campobaeza.com)

Binanın zemin ve bahçe katını kapsayan Endülüs Tarihi Müzesi ziyaretçilerin ana hedefi bu yapıda. Endülüs kültürünü, tarihini ve kent belleğine dair bir çok verinin bulunabileceği, interaktif görsel materyallerle desteklenmiş detaylı bir müze. Bölgenin ekosisteminden, coğrafyasından tutun da El Hamra Sarayı’ndaki geometrik desenlerin nasıl tasarlanıp oyulduklarına dair birçok bilgi ziyaretçilerini bekliyor.

Caja Granada Kültür Merkezi
El Hamra Sarayı'ndaki işlemelerin geometrisi ve uygulamasına dair müzede yer alan sergileme alanı.

Kültür merkezi binasında, müze fonksiyonu dışında ayrıca; geçici sergi alanları, tiyatro, çeşitli atölyeler, kütüphane kafeterya ve kule yapının en üst katında güzel kent manzarası sunan bir restoran da bulunuyor.

Caja Granada Kültür Merkezi
Endülüs Tarihi Müzesi'nde sergileme ünitelerinden biri. 

Olası Endülüs gezinizde, bölgeye dair daha fazla bilgi edinmek ve gözlemlediğiniz şeylere temel oluşturmak için çok güzel bir yer Caja Granada Kültür Merkezi. Granada’da geçireceğiniz zaman yeterliyse burayı es geçmemenizi tavsiye ediyorum. Kültür merkezine kadar gelmişken hatta hemen karşısında bulunan ve oldukça büyük, detaylı ve bilgilendirici olan bilim müzesi de özellikle çocuklu aileler için ufuk açıcı olacaktır. Şimdiden keyifli keşifler!

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez