Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
14.04.2023

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

İnsanlık adına küçük, benim adıma büyük bir adım! Uzun yıllar devam eden geleneksel "vize başvurusu" sporumuzda; seyahat tarihleri arasında çıkan milimetrik vizeler, 3 aylık, 6 aylık vize derken vizede sıçrama yapıp 2 yıllık Schengen vizesine ulaştım! Bu küçük sevincimi bir yazıyla taçlandırayım, deneyim dinlemek isteyenler olursa kendimce tüyolar vereyim istedim. Schengen vize başvurusu nasıl yapılır? Schengen vize başvurusunda istenilen evraklar nelerdir? Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? Vize başvurusunda dikkat edilecek hususlar ve İngilizce örnek iş yeri izin dilekçesi bu yazıda bulabileceğiniz ana bilgilerden bazıları.

schengen vizesi
Schengen vizesi.

Önce pasaport ve vize geçmişimden başlayayım; çalışmaya başlamadan önce ailem sayesinde almış olduğum yeşil pasaportum vardı (birinci derecede öğretmen olmalarından sebep) .Çalışmaya başlayınca lacivert pasaport çıkarttım ve yeşil pasaportumu görevliye elim titreyerek verdim, pasaportun delinip iptal edilmesi dramına tanık oldum. Biraz durumu abartmış olabilirim ama sonradan yıllar boyu sürecek olan vize evrak işkencesi ve maddi külfetleri düşündüğümde bence kararında bir dram...

Lacivert ve sonrasında çipli bordo pasaportumla Schengen vizesi için şimdiye kadar İspanya'ya 2 kere, İtalya'ya 4 kere, Avusturya'ya 1 kere ve en son Yunanistan'a 1 kere başvuruda bulundum. İspanya'ya ikinci gidişim uzun süreli kalış olduğu için başvuruda bir üst seviyeye ulaşan evrak işkencesi, bu süreci unutmak istediğim anılar kategorisine koymama neden oldu. Bundan hiç bahsetmeyeyim.

Avusturya'ya 3-4 günlük haftasonu gezisi için yaptığım başvuru 3 aylık vize ile cevaplandı. Avusturya'dan daha önce vize almadığım için başvuru öncesi internette ne yazılmış diye biraz araştırdım ama araştırmaz olaydım. Özellikle ekşi sözlükte vize mağdurları tarafından yazılan yorumlar benim gibi "nispeten" deneyimli, red geçmişi olmayan birini bile korkutmuştu. Hakkında onca kötü şey yazılan konsolosluğa, istenilen tüm evraklarla (hatta istenilen sıraya göre dizilmiş şekilde) randevu saatinde gittim ve 10 dakikada vize başvurusunu tamamladım. Konsolosluktan çıkıp binanın önünde boğaza nazır duran banklardan birinde güneşin ve boğaz havasının biraz tadını çıkarttıktan sonra dönüş yoluna koyuldum. Daha yarım saat bile geçmemişti ki telefonuma mesaj geldi; "vizeniz hazırdır ve belirtilen adrese teslimi için kargoya iletilecektir."

Evrakları eksiksiz ve istenilen şekilde hazırladıktan sonra çekinmeniz gereken hiçbir şey yok. Nasıl ve ne şekilde başvurduklarını bilmediğiniz insanların kötü deneyimlerine ait maceraları okuyup kendinizi koşullandırmanın pek de gereği yok. Bence kilit başlıklar; o seyahati karşılayacak maddi olanağınızı belirtmek ve ülkeye girdikten sonra oraya "kapağı atma" niyetinizin olmadığını onlara hissettirmek. Bunu mevcut işinizi veya okulunuzu göstererek zaten sağlıyorsunuz aslında.

İtalya vizesine ilk defa 2015 yılında, arkadaşımın düğünü için 4-5 günlüğüne Milano'ya gitmek için başvurdum. Bu kısa süreli plan için cömert davranıp, başvurumu 6 aylık çok girişli vize ile sonuçlandırdılar. Bundan sonra 2016 ve 2019 yılında tekrar vize başvurusunda bulundum İtalya Konsolosluğu'na. Bu başvurularımın ikisini de 2 yıllık çok girişli Schengen vizesi ile cevaplayarak güzel bir şaşkınlık yaşattı bana İtalya Konsolosluğu.

Tabii ki 2020 yılında hiçbirimizin aklına gelmeyecek şeyler yaşadık dünya genelinde. Pandemi, yasaklar, seyahat kısıtlamaları derken gerçek dışı zamanlardan geçtik. Hayatın tekrar “normal”e dönmesiyle üç yıl aradan sonra, Schengen vizesi için tekrar İtalya Konsolosluğu’na başvurdum. Son aldığım vizeleri referans alarak yine uzun süreli vize almayı beklerken 6 aylık çok girişli Schengen vizesi ile sonuçlandı başvurum. İtalya, beni bu sefer kötü yönden şaşırttı.

Bahsettiğim vize başvuru süreçlerim üzerinden, geçmiş deneyimlerimin katkılarıyla izlediğim yolu, belki de sizin aklınıza gelmeyen ufak tüyolarla aktarmaya çalışacağım. Umarım işinize yarayacak nüanslar bulabilirsiniz. Zaman içerindeki güncellemeleri de notlarla ayrıca belirteceğim.

Sayfamı instagram'da da takip etmek isterseniz  instagram/sezinlegez

İtalya Schengen Vize Başvurusu

1) İlk önce aracı kurum olayından başlamak gerek sanırım. İtalya Konsolosluğu'nun resmi olarak tanımladığı bir aracı kurum bulunuyor, öncelikle gerekli evraklarınızla bu firmaya başvurmalısınız. Pandemiden önce bireysel olarak konsolosluğa başvurabiliyordunuz ki ben de aldığım iki yıllık vizeleri konsolosluğa bizzat kendim başvurarak almıştım. Fakat pandemi sonrası bu uygulamayı kaldırmışlar, yani aracı kurum olan İDATA ile başvuruda bulunmak durumundasınız. Firmanın İstanbul'da Gayrettepe ve Altunizade'de iki tane ofisi bulunuyor. www.idata.com.tr adresinden daha fazla bilgiye ve gerekli evraklara dair bilgiye ulaşabilirsiniz.

 Bu gerekli belgelere ek olarak; varsa eski pasaportlarınızı da yanınıza almanız, hatta eski pasaportunuzda önceden almış olduğunuz Schengen vizeleri varsa onların fotokopisini de başvurunuza eklemeniz yararınıza olacaktır.

 Eski tarihli de olsa, eğer varsa herhangi bir Schengen ülkesinden aldığınız oturum izni, öğrenci belgesi gibi belgelerin de fotokopisini ekleyebilirsiniz. 

Çalışanlar için gerekli belgelerde belirtilen şirket tarafından yazılan izin dilekçesi önemli bir detay. Şirketin antetli kağıdına görevinizi, işe giriş tarihinizi, maaşınızı ve ülkede kalış sürenizi açıkça belirten, işveren tarafından ıslak imzalı ve kaşeli, mümkünse İngilizce olarak hazırlanmış bir dilekçe yararınıza olacaktır. Hatta kartvizitiniz varsa bunu da dilekçeye bir ataçla tutturabilirsiniz. Örnek bir metin olması açısından benim yazdığım izin dilekçesini de aşağıda görebilirsiniz.

schengen vizesi dilekçe örneği
Örnek işyeri izin dilekçesi.

Uçak biletinizin iptal edilebilen bir rezervasyon değil de satın alınmış bilet olması önem taşıyan bir detay olabilir.

→ Ülkede kalış süreniz boyunca kalacak yerinizin de belirli olması gerekmekte. Booking.com veya Hostelworld.com gibi sitelerden ön ödeme olmadan otel/hostel rezervasyonunuzu kolayca yapabilirsiniz.

Eğer yanınızda kalacağınız bir akraba, arkadaş varsa davet mektubunu başvurunuza ekleyerek konaklama detayını çözebilirsiniz. Bazı ülkeler (Almanya gibi) davet prosedürünü oldukça fazla inceleyebiliyorlar o yüzden bence hiç böyle bir yola girmeden, iptal edilebilir bir rezervasyon gösterip konaklama sorununu çözmeniz daha uğraşsız olacaktır. Eğer ki yanınızda kalacağınız akrabanız veya arkadaşınız varsa bu rezervasyonunuzu sonradan iptal edip yine akraba veya arkadaşınızda kalabilirsiniz.

2) Randevu zamanınıza kadar başvuru formunu doldurmanız ve işyerinizden, bankadan, sigorta acentasından gerekli evrakları tamamlamış olmanız gerekiyor. Başvuru formunu doldururken giriş sayısını çok girişli olarak işaretlemeyi unutmayın. Schengen ülkesinden çıkıp tekrar Schengen sınırlarına girmek istediğinizde tek girişli vizenizi kullandığınız için ikinci girişinizde sorun yaşarsınız. O yüzden garanti olarak çok girişli seçeneğini işaretlemenizde hiçbir sakınca yok.

3) Uzun süreli vize için ileri tarihli başka bir planınız (seyahat, fuar, tasarım haftası vs.) varsa buna dair bilet belirtmeniz de çok etkili olacaktır. Seyahat planınızı, neden uzun süreli vize talep ettiğinizi belirten bir dilekçe de ekleyebilirsiniz başvurunuza.

GÜNCELLEME (14.04.2023): Uzun süreli vize talebiyle ilgili dilekçemi bu son başvurum esnasında aracı kurum olan İDATA kabul etmedi. İleri sürdükleri sebep konsolosluğun belirtilen evraklar dışında bir evrak kabul etmemesiydi. Fakat her konsolosluğun uygulaması farklı oluyor, mesela Yunanistan Konsolosluğu dilekçe kabulü yapıyor. O yüzden dilekçenizi yine de hazırda tutun derim. 

4) Uzun süreli Schengen vizesi almanızda önemli bir faktör de vize öz geçmişiniz ve oluşturduğunuz kişisel profiliniz aslında. Mesela daha önceden Almanya'dan vize aldınız ama beyan ettiğiniz gibi Almanya'dan giriş yapmayıp, başka bir Schengen ülkesi olan İspanya'dan giriş yaptınız. Bu sizin tutarlılığınız ve güvenirliğiniz konusunda kötü bir etki yaratabilir. Ve dolayısıyla verilen vize sürelerini de etkileyebilir. Vizenizle ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna başvuruda bulunmayı unutmayın.

5) Vize için hep aynı ülkeye başvurmak vize sürenizi kademeli olarak arttırmanızı sağlayabilir.

GÜNCELLEME (08.05.2023): İki kere 2 yıllık çok girişli Schengen vizesi verdikten sonra, son başvuruda 6 aylık vize veren İtalya'yı, bir sonraki vize başvurumda bir kenara bırakıyorum ve şansımı bu sefer Yunanistan'da deniyorum. Aracı kurum vasıtasıyla yaptığım başvuru 2-3 gün içerisinde sonuçlandı ve 1 yıllık çok girişli Schengen vizemi aldım. Hem ilk giriş için Türkiye'ye yakınlığı hem de hızlı başvuru süreci düşünülürse Yunanistan Schengen vize başvurunuz için iyi bir seçenek olabilir. 

Siz de Yunanistan üzerinden Schengen vize başvurusunda bulunmak isterseniz aracı kurum olan Kosmos ile başvuru sürecine online başlayabilirsiniz. Başvuru formunu sistem üzerinden online doldurup randevu alabilirsiniz.

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak aktaracağım detaylar şimdilik bu kadar. Herkese vize başvurularında kolaylıklar diliyorum. Rastgele!

Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez