Pasaport ve Schengen Vize Geçmişim
Öncelikle pasaport ve vize geçmişimden biraz bahsedeyim; çalışmaya başlamadan önce ailem sayesinde almış olduğum yeşil pasaportum vardı (birinci derecede öğretmen olmalarından sebep). Çalışmaya başlayınca lacivert ve sonrasında çipli bordo pasaportlarımla Schengen Vizesi için şimdiye kadar İspanya'ya 2 kere, İtalya'ya 4 kere, Avusturya'ya 1 kere ve Yunanistan'a 2 kere başvuruda bulundum. İspanya'ya ikinci gidişim master için uzun süreli kalış olduğundan sebep başvuruda bir üst seviyeye ulaşan evrak işkencesi, bu süreci unutmak istediğim anılar kategorisine eklememe neden. O yüzden bundan hiç bahsetmeyeyim...
Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Schengen Vizesi başvuru süreçleri 2020 yılında yaşadığımız pandemi sonrası biraz değişiklik gösterdi açıkçası. En belirgin değişim, artık konsoloslukların direkt şahsi başvuruları kabul etmeyip aracı kuruma yönlendirmesi oldu.
Pandeminin son bulması ve seyahat yasaklarının kalkmasından sonra İtalya ve Yunanistan'a toplamda üç kere vize başvurusunda bulundum. Sizler de benim gibi İtalya üzerinden vize başvurusunda bulunacaksanız İtalya Konsolosluğu'nun anlaşmalı olduğu kurum İDATA üzerinden randevunuzu almanız gerekiyor. Firmanın İstanbul'da Gayrettepe ve Altunizade'de iki tane ofisi bulunuyor. Detaylı bilgiye ve gerekli evraklar için web sitelerini inceleyebilirsiniz www.idata.com.tr .
Yunanistan üzerinden başvuruda bulunacaksanız Yunan Konsolosluğu'nun anlaşmalı olduğu kurum ise Kosmos. Öncelikle online olarak başvuru formunu doldurmanız gerekiyor, sonrasında yine online olarak randevu tarihini alabiliyorsunuz. Başvuru formunda seyahat edeceğiniz tarih ve bu tarihle uyumlu konaklama rezervasyonunuza ait bilgiler de talep ediliyor. Formu doldururken bunlarla uğraşıp stres olmamak adına bu düzenlemeleri önceden ayarlamanızı tavsiye ederim. Bu bilgilerde değişiklik olması durumunda doldurduğunuz formda düzenleme yapabilirsiniz. Online başvuru esnasında aracı firmanın hizmet bedelinin bir kısmı olan 400 tl de tahsil edilmekte.
Sezinlegez'i instagram'da takip etmek için→ instagram/sezinlegez
Son dönemde yaşanan yoğunluklardan dolayı konsolosluklarda randevu bulmak oldukça zor ve uzun zaman sonraya olabiliyor. Seyahat tarihi ve başvuru zamanınızı bunu göz önünde bulundurarak belirlemeniz iyi olacaktır. Ayrıca konsoloslukların anlaşmalı oldukları firmaları da iyi araştırmanızı öneririm. Son dönemde aracı kurum olduklarını iddia eden ve dolandırıcılık yapanlara dair yakın çevremden de haberler alıyorum maalesef, dikkatli olmakta fayda var.
Schengen Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
→ Başvuru formunu doldururken giriş sayısını çok girişli olarak işaretlemeyi unutmayın. Schengen ülkesinden çıkıp tekrar Schengen sınırlarına girmek istediğinizde tek girişli vizenizi kullandığınız için ikinci girişinizde sorun yaşarsınız. O yüzden garanti olarak çok girişli seçeneğini işaretlemenizde hiçbir sakınca yok.
→ Konsoloslukların istedikleri belgelere ek olarak; varsa eski pasaportlarınızı da yanınıza alınız, eski pasaportunuzda önceden almış olduğunuz Schengen vizeleri varsa onların fotokopisini de başvurunuza ekleyin.
→ Eski tarihli de olsa, eğer varsa herhangi bir Schengen ülkesinden aldığınız oturum izni, öğrenci belgesi gibi belgelerin de fotokopisini ekleyin.
→ Uzun süreli vize için ileri tarihli başka bir planınız (seyahat, fuar, tasarım haftası vs.) varsa buna dair bilet belirtmeniz de çok etkili olacaktır. Seyahat planınızı, neden uzun süreli vize talep ettiğinizi belirten bir dilekçe de ekleyebilirsiniz başvurunuza. Her konsolosluk ek dilekçeyi kabul etmeyebilir ama yine de yanınızda hazır olsun.
→ Uzun süreli Schengen vizesi almanızda önemli bir faktör de vize öz geçmişiniz ve oluşturduğunuz kişisel profiliniz aslında. Mesela daha önceden Almanya'dan vize aldınız ama beyan ettiğiniz gibi Almanya'dan giriş yapmayıp, başka bir Schengen ülkesi olan İspanya'dan giriş yaptınız. Bu sizin tutarlılığınız ve güvenirliğiniz konusunda kötü bir etki yaratabilir. Ve dolayısıyla verilen vize sürelerini de etkileyebilir. Vizenizle ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna başvuruda bulunmayı unutmayın.
→ Çalışanlar için gerekli belgelerde belirtilen şirket tarafından yazılan izin dilekçesi önemli bir detay. Şirketin antetli kağıdına görevinizi, işe giriş tarihinizi, maaşınızı ve ülkede kalış sürenizi açıkça belirten, işveren tarafından ıslak imzalı ve kaşeli, mümkünse İngilizce olarak hazırlanmış bir dilekçe yararınıza olacaktır. Hatta kartvizitiniz varsa bunu da dilekçeye bir ataçla tutturabilirsiniz. Örnek bir metin olması açısından benim yazdığım izin dilekçesini de aşağıda görebilirsiniz.
→ Eğer gideceğiniz ülkede akraba veya arkadaşınız varsa konaklama için bu adresi gösterebilir, davet mektubu isteyebilirsiniz. Fakat Almanya gibi bazı ülkeler davet prosedürünü oldukça fazla inceleyebiliyorlar o yüzden bence hiç böyle bir yola girmeden, iptal edilebilir bir rezervasyon gösterip konaklama işini çözmeniz daha kolay olacaktır. Sonrasında isterseniz otel rezervasyonunuzu iptal edip yine akraba veya arkadaşınızın yanında kalabilirsiniz.
→ Vize başvurunuzu hep aynı ülkeye yapmanız kademeli olarak vize sürenizin artmasını sağlayacaktır. Kendimden örnek vermek gerekirse; pandemi öncesinde İtalya'dan aldığım son iki vizem 2 yıllıktı. Araya pandemi süreci girdiği için bir sonraki vize başvurum birkaç yıl sonra oldu. Sanıyorum ki uzun süre sonra başvurduğum için süreç tekrar başa döndü ve pandemi sonrası ilk başvurumda 6 aylık vize verdi İtalya Konsolosluğu.
Bu durum beklediğim bir şey değildi tabii ki o yüzden ulaşımının daha rahat olmasından sebep bir sonraki başvurumu Yunanistan üzerinden yaptım. İlk başvurumu 1 yıllık, ikinci başvurumu ise 2 yıllık vize ile sonuçlandırdı Yunanistan Konsolosluğu. İlk vizem biter bitmez ikinci vizem başlıyor tarih olarak. Siz de vizeleriniz arasında fazla zaman aralığı bırakmadan aynı ülkeye başvurursanız uzun süreli vize alabilirsiniz.
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, Schengen vize başvurusuna dair aktaracağım bilgiler şimdilik bu kadar. İlerleyen süreçlerde yeni bilgiler ve tüyolar eklenmesi dahilinde bu yazıyı güncellemeye devam edeceğim. Siz de kendi deneyimlerinizi ve güncel bilgileri yorumlara yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Herkese vize başvurularında kolaylıklar diliyorum!
Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz
→ instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez