Yurtdışı Olsun, Vizesiz Olsun, Ucuz Olsun: Balkanlar!
19.06.2018

Arkadaşlarımdan veya web sitesi üzerinden sorulan soruların başında geliyor; "Ya böyle ucuz, güzel, vizesiz nereye gitsem?". Bu durumda içimdeki; "Balkanlar'ı tanıtalım dernek başkanlığı" kimliği hızlıca su yüzüne çıkıyor ve başlıyorum reklamlara. Çünkü Balkanlar çok güzel, vizesiz, ucuz ve yakın! Çünkü bunu daha çok kişinin bilmesini hak ediyor!

Dubrovnik, Hırvatistan
Balkanlar'ı Tanıtalım Derneği başkanı bendeniz Dubrovnik'te.

Balkanlar her ne kadar dibimizde olsa da tatillerde çok tercih ettiğimiz bir bölge değil. Bunun sebebi; karışık ve kanlı Balkanlar yakın tarihi ve bunun bizde yarattığı algı da olabilir ama neyse ki bölgeye barışın geldiği çok oldu. Bu barış ve huzur ortamıyla bölgenin asıl güzellikleri de görünür oldu.

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek
Balkanlar'ın karanlık geçmişinin belki de en simgesel yapısı Mostar Köprüsü.

Balkanlar, ziyaretçilerine geniş bir seçenek sunuyor. Deniz tatili isterseniz; turkuaz rengi sularıyla Dalmaçya Kıyıları sizi bekliyor. Doğa isterseniz; cennetten bir parça milli parklar, göller, dağlar, nehirler sizi bekliyor. Kültür ve tarih isterseniz; eski kale şehirler ve daha fazlası bekliyor...

Vizesiz Balkanlar gezisi
Yemyeşil Balkanlar.

Bu yazıda, özellikle yaz tatili için hala planı olmayanlara, daha da kötüsü fikri olmayanlara "evreka!" dedirtmeye, tatil planları yaptırtmaya geldim! Önceki gezilerimde gezdiğim Balkan ülkelerinde neler bulabileceğinize dair kısa bir özet ve asıl yazılara yönlendirme şeklinde olacak bu yazı.

Vizesiz Balkanlar gezisi
Balkanlar'ın tarihi yerleşimlerinden örnekler.

Balkanlarda benim de hala gitmediğim birkaç ülke kalmış olsa da bu yazılarda bulacağınız ülkeler; Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Hırvatistan
Şehirler ise; Saraybosna, Mostar, Dubrovnik, Split, Zadar, Plitvice Milli Parkı, Belgrad, Kotor, Perast, Budva, Durmitor Milli Parkı, Tiran ve Berat.
Bu listede yer alan Hırvatistan; Türk vatandaşlarından vize isteyen tek ülke. Vizesiz Balkanlar serisinde yer aldığı için kafanız karışmasın zira bu güzel ülkeyi es geçmeyi içim el vermedi:)
"Balkanlar Seferi" olarak tanımladığım gezilerimin ilki yani 1.Balkanlar Seferi'nin rotası Bosna-Hersek'ten başlayıp Hırvatistan'da son buluyor. Daha detaya inersem, bu rotada bulacağınız şehirler şöyle;

Vizesiz gidilecek ülkeler-Balkanlar
İlk Balkanlar gezisinin rotası ve panaromik Dubrovnik manzarası.

Saraybosna ve Mostar'ı ağırlıklı olarak kültür ve tarih gezisi olarak düşünebilirsiniz. Bu bölgenin sahillerinin neredeyse tamamı komşusu Hırvatistan toprakları içinde yer alıyor ama Bosna-Hersek'te deniz tatili yapmak da mümkün. Ülkenin sahilde yer alan tek yerleşimi Neum; Hırvat kıyısını 9 km boyunca kesintiye uğratıyor. Hırvatistan'dan kuzeye doğru sahil boyunca yapılan araç yolculuğunda; Bosna-Hersek sınırlarına girip çıkıyorsunuz ve iki kere pasaport, vize kontrolünden geçiyorsunuz. İlginç bir deneyim açıkçası.
Bu gezinin; ulaşım, maliyet, konaklama gibi detaylarını da içeren gezi yazısını okumak için;
* 
Bosna-Hersek ve Hırvatistan Gezi Rehberi
Bosna-Hersek ve Hırvatistan yazısında neler bulacağınıza dair küçük bir "trailer" da hemen şuracıkta;


2.Balkanlar Seferi'nin rotası; Sırbistan'ın başkenti Belgrad'tan başlayıp, güneyde Karadağ'da son buluyor. Detaylı rota ise şu şekilde;

Vizesiz gidilecek ülkeler-Balkanlar
İkinci Balkanlar gezisinin rotası ve Durmitor Milli Parkı'ndan huzur dolu bir manzara.

Sırbistan'ın başkenti; kültür, doğa, gece hayatı gibi başlıklarda bolca seçenek sunuyor. Karadağ ise henüz yıldızı parlamamış ama önümüzdeki yıllarda çok daha bilinen bir gezi rotası olacak. Ufacık tefecik ama içi dolu turşucuk ülke Karadağ'da; deniz, doğa, tarih, gece hayatı yani her şey var. Karadağ'ın en bilinen şehirlerinden Kotor; vize ile gidebileceğiniz Hırvatistan'ın Dubrovnik kentini çok andırıyor. Biraz daha küçüğü ve çok daha ucuzu...
Bu gezinin; ulaşım, maliyet, konaklama gibi detaylarını da içeren gezi yazısını okumak için;
* Sırbistan ve Karadağ Gezi Rehberi
Sırbistan ve Karadağ yazısında neler bulacağınıza dair küçük bir "trailer" da hemen şuracıkta;


Balkanlar'da gittiğim bir diğer ülke de Arnavutluk. Başkent Tiran ve eski bir Osmanlı yerleşimi olup, bizim Safranbolu'ya çok benzeyen Berat gördüğüm şehirler. Kültür ve tarih gezisi olarak düşünebileceğiniz Arnavutluk gezinizi isterseniz ülkenin güneyindeki güzel sahillerde de bitirebilirsiniz. Benim bu kısa gezim yaz mevsimine denk gelmediği için aklımda kalan Ksamil sahiline gitme fırsatım olmadı ama o turkuaz denizde yüzmek isteyeceğinizi tahmin ediyorum. Bir kenara adını not edin derim.

Berat, Arnavutluk
Arnavutluk'un Safranbolu'su Berat.

Bu gezinin; ulaşım, maliyet, konaklama gibi detaylarını da içeren gezi yazısını okumak için;
Arnavutluk Gezi Rehberi
Arnavutluk yazısında neler bulacağınıza dair küçük bir "trailer" da hemen şuracıkta;


Balkanlar'da kendimce keşfettiğim ülkeler ve şehirlere dair size aktaracağım detaylar şimdilik bu kadar. Vizesiz Balkanlar keşiflerim tabii ki devamı edecektir. Burada önemli olan; karpuz kabuğu misali, aklınıza Balkanlar'ı düşürmede ne kadar başarılı olduğum:) Balkanlar'a doğru tatil planı yapmaya başlayanlar var mı bakalım?

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez