Rögar Kapakları Aşkına Japonya!
19.05.2020


Nisan ayında açan kiraz ağaçları yani nam-ı diğer sakura çiçekleri.
Büyüleyici geleneksel mimari örnekleri.
Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kültürleri.
Doğa harikaları.
Anime/manga kültürleri (özel ilgi alanıma girer kendileri)

Japonya'dan rögar kapakları örnekleri.

Başladığım bu; "Japonya'ya gitmek için nedenler" listem, böylece uzayıp gider... Listeye herkesin Japonya deyince aklına ilk gelen, olmazsa olmazlarla başladım ama benim listemde sıra dışı bir neden daha var; rögar kapakları! Evet şu sokaklardaki, kaldırımlardaki, genelde pis ve çirkin olan, metal kapaklar. Çoğu zaman hiç dikkatinizi bile çekmez ve üzerine basıp geçtiğiniz, işlevsiz (tabii ki genç bir mutant kaplumbağa değilseniz ve evinizin kapısı değilse) gibi duran, şehrin alt yapısının göz ardı edilen elemanları...

Japonya'dan rögar kapakları örnekleri.

Eskiden beri Japonya'nın kanalizasyon ve drenaj sistemi mevcut olsa da (ki yaşı yaklaşık 2000'dir) modern anlamda kanalizasyon sistemi 19. yüzyılın sonlarında kurulmuş. Kurulan bu yeni sisteme halkın katılımı tam anlamıyla sağlanamamış, konutların sadece  %60'ı yeni kanalizasyon sistemine bağlıymış. Az miktardaki katılımı arttırmak için bakanlıkta görevli bir bürokratın aklına en etkili yöntem olarak "görünürlük"ün arttırılması gelmiş. Böylece; her şehrin, kasabanın, köyün kendine özgü rögar kapağı tasarlayıp yapması teşvik edilmiş. Şu an Japonya'daki yaklaşık 1780 belediyenin neredeyse %95'i kendi kimliklerini yansıtan tasarımlarda rögar kapaklarına sahip. Hatta belediyeler arasında, tatlı bir rekabete bile sebep oluyormuş bu proje.

Japonya'dan rögar kapakları örnekleri.

Japon kültürüne ait her türlü öğenin görülebileceği rögar kapakları genellikle; bölge veya yerleşime özgü sembolleri taşıyor. Mesela Tokyo'da; bilgelik ve uzun ömürlülüğün sembolü olan kaplumbağa, rögar kapaklarının ana motifi olarak görülüyor. Kent simgesi yapılar, insanlar, festivaller, çiçek ve doğa motifleri de kapakları süsleyen diğer örneklerden. Japonlar her zamanki gibi işi ilerletmiş. "Japon Rögar Kapağı Topluluğu" adında; Tokyo'da merkezleri bulunan ve 32 şirketten oluşan bir toplulukları bile var.

dünyadan rögar kapakları-manhole covers
Kendi rögar kapağı koleksiyonumdan örnekler: Salamanca, Budapeşte ve Belgrad.

Bu rengarenk rögar kapaklarıyla internette ilk karşılaştığımdaki tepkim; "Oraya gitmeliyim!" olmuştu. Çünkü gezdiğim şehirlerde; üzerinde o şehrin adı veya şanslıysam o şehirle ilgili resim, kabartma olan rögar kapaklarında fotoğraf çekmek gibi bir koleksiyonum/hobim var:) Her zaman sanat değeri taşıyan bir rögar kapağı bulamasam da mütevazi koleksiyonumu renklendirmek için sizce de Japonya en doğru yer değil mi? :)

dünyadan rögar kapakları-manhole covers
Kendi rögar kapağı koleksiyonumdan örnekler: Bratislava, Coimbra ve Berlin.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez