Tarihi Zeyrek Çinili Hamam Yeniden Açılıyor
30.10.2023

İstanbul, tarihi mekanlarından birine daha yeniden kavuşuyor. Mimar Sinan’ın eseri olan Zeyrek Çinili Hamam, on üç yıl süren restorasyon sonrası tekrar hamam olarak işlevine devam etmeye hazırlanıyor. Bunun öncesinde de son kez bir sanat sergisine ev sahipliği yapıyor. Türk ve uluslararası sanatçıların da katıldığı "Kalıntıların Şifası" (Healing Ruins) sergisi 30 Eylül-5 Kasım 2023 tarihleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.


Zeyrek Çinili Hamam
Zeyrek Çinili Hamam'da "Kalıntıların Şifası" sergisi.

Osmanlı Donanması’nın Kaptan-ı Deryası, günümüz tanımlamasıyla deniz kuvvetleri komutanı Hayrettin Paşa tarafından 1530-1540 yılları arasında sarayın başmimarı Mimar Sinan'a yaptırılmış. Osmanlı’nın yükseliş dönemi olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan bu hamam, bölgenin simge yapılarından biriymiş.
İçinde bulunduğu bölge olan Zeyrek’i de içine alan, “İstanbul’un Tarihi Alanları” 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Hem tarihi hamam yapısı hem de içerisinde bulunduğu tarihi doku açısından oldukça önemli bir yere sahip.


Zeyrek Çinili Hamam
Zeyrek Çinili Hamam.

The Marmara Grubu tarafından 2010 yılında satın alınan hamam, on üç yıl süren restorasyon sonucu hamam olarak kullanılmak üzere 2024 yılında kullanıma açılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında bulunan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği ve hamam kültürüne ait bilgilerin aktarıldığı bir müze de yer alıyor yapı kompleksinde. Zeyrek Çinili Hamam Müzesi'nde yaklaşık 3000 parçadan oluşan mavi-beyaz İznik Çinilerinden oluşan sergi de görülebilir.


Zeyrek Çinili Hamam
Zeyrek Çinili Hamam.

Hamamın orjinal tasarımında tüm iç mekanlarını belli bir yüksekliğe kadar kaplayan çiniler, bu hamam için özel olarak İznik'te üretilmiş. Genelde saraylarda kullanılan özel tasarım çinilerin kamusal alanda bu kadar fazla kullanılmasına dair en eski örneklerden biri olma özelliğini de taşıyor Zeyrek Çinili Hamam.
Fakat bu çiniler 19.yy’ın ikinci yarısında özellikle Avrupa'daki özel koleksiyonculara ve müzelere satılmış. Çinilerin çoğunun antikacı Ludovic Pupti tarafından Paris’te satıldığına dair bilgiye ulaşabiliyoruz.


Zeyrek Çinili Hamam
Zeyrek Çinili Hamam'ın ilk haline ait bir maket.

Kadınlar ve erkekler için tamamen aynı plan yapısına sahip iki bölümü bulunan hamam kompleksi, bu yüzden “çifte hamam” olarak da bilinmekte. Gün ışığını mekana almak amacıyla yapılan ve kubbelerde bulunan, yıldız şekilli küçük pencerelerin (mimari terim olarak: fil gözü) iç mekanda oluşturduğu atmosfer oldukça etkili.

Zeyrek Çinili Hamam ılıklık bölümü
Zeyrek Çinili Hamam ılıklık bölümü.

30 Eylül-5 Kasım 2023 tarihleri arasında hamamın iç mekanlarında ve Bizans sarnıcında sergilenen eserleri görmek ve bu tarihi hamamı mekansal olarak deneyimlemek için yolunuzu Zeyrek'e düşürmek iyi fikir olabilir.


Güncel yazılardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz 
 instagram/sezinlegez
→ facebook/sezinlegez

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez