Lizbon ve Sokak Sanatı
28.05.2018

Portekiz’in güzeller güzeli başkenti Lizbon’da sanat sadece müzelerle sınırlı değil. Binalardan sokaklara, sokaklardan metro istasyonlarına taşmış durumda. Sokak sanatı alanında Avrupa’nın önde gelen şehirlerinden biri olan Lizbon, bu namının hakkını sonuna kadar veriyor.

Lizbon fado duvar resmi
Lizbon'un ruhu Fado'yu konu alan bir mural.

Sanat; “Azulejos” olarak bina cephelerinde, mural veya üç boyutlu çalışmalar olarak bina duvarlarında, hatta kaldırımlarda! Ne yana baksanız sizi hayran bırakacak renklerle, şekillerle, resimlerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Sanat hayatın içinde ve ne zaman, nerede, ne karşınıza çıkacak tam bir sürpriz.

Lizbon duvar resimleri
Lizbon sokaklarında nerede ne karşınıza çıkacak tamamen bir sürpriz.

Lizbon sokaklarını rengarenk dokularla kaplayan geleneksel Portekiz seramik boyama sanatı olan “Azulejos” ile ilgili detaylı bir yazı yazacağım için şimdilik birkaç örnek göstererek geçiyorum zira bir ülkenin ulusal sanatından bahsediyoruz, konu derin... Detaylı yazı için önce aldığım kitapları okumam lazım, beklemede kalın ;)

Portekiz seramiği azulejos
Azulejos örneklerinden bir seçki ve konu mankeni bendeniz:)

Lizbon sokaklarını farklı sanatsal çalışmalarıyla süsleyen, son dönemlerin en bilinen Lizbonlu sanatçısı kuşkusuz ki Bordalo II. Dedesi de bir ressam olan Bordalo; bir taraftan dedesinin izinden suluboya resimler, bir taraftan da yasadışı olarak nitelendirilen graffiti yaparak başlamış sanat kariyerine. Şimdi ise; materyalist ve açgözlü olarak nitelendirdiği neslin aşırı tüketimi sonucu oluşan çöpleri ve atık malzemeleri kullanarak yaptığı üç boyutlu duvar resimleri veya heykellerle Lizbon sokaklarını süslüyor. Birinin çöpü, başka birinin hazinesine dönüşüyor...

meşhur Portekizli sanatçı Bordalo II
Bordalo II'nin devasa tilkisi.

Lizbon’da sanat sadece duvarlarda değil, bazen de ayağımızın altında. Sanat eseri niteliği taşıyan mozaik kaldırımlar da Portekiz’in geleneksel sanatlarından. Kökenleri Mezopotamya’ya dayanan bu mozaik sanatı; kireçtaşı ve bazalt küçük küplerin elle şekillendirilip yerleştirilmesiyle oluşan bir ustalık eseri. Oluşturulan şekiller geometrik, desen veya bulunduğu yerin konseptine göre çeşitlilik gösterebiliyor.

Lizbon kaldırımları
Rossio Meydanı ve Chiado'dan kaldırım örnekleri.

Roma mozaiklerinden esinlenerek geliştirilen bu sanat; Lizbon’un 1755 yılında yaşadığı büyük deprem sonrası kentin yeniden inşa sürecinde kullanılmaya başlanmış. İlk olarak Rossio Meydanı’nın dalga formundaki kaldırımlarında yapılmış ve başkentten diğer şehirlere hatta Brezilya, Macau ve diğer koloni ülkelere yayılmış.

Lizbon sokak sanatı
Renkli Lizbon sokakları duvar resimleri ile daha da renkleniyor.

Tüm Portekiz’de olduğu gibi Lizbon’da da sanat sokaklarda ve sadece göz hizasında değil. O yüzden yürürken havaya ve yere bakmayı da unutmayın!

Lizbon sokak sanatı
Lizbon'un kiremit denizi içinde bir mural.

* Portekiz ile ilgili genel kültür seviyesini biraz daha yukarı çekmek isteyenler şu yazıma da bakabilir;
* Lizbon gezi rehberi için tam teşekküllü şu yazımı okuyabilirsiniz;
* Daha fazla Lizbon fotoğrafı için instagram sayfasını takip etmeyi unutmayınız:)

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez