Tuna Nehri'nin ayırdığı Buda ve Pest'i birbirine bağlayan köprüleriyle, görkemli parlamento binasıyla, özgün harabe barlarıyla son dönemlerin popüler gezi rotalarından biri Budapeşte. Şehrin bu popülerliğinde yine şehre özgü kaplıca ve hamamların da payı oldukça büyük. 1934'te resmi olarak "Kaplıcalar Şehri" ünvanını alan Budapeşte, şehrin iki yakasında da yer alan 15 kaplıcayla bu ünvanını sonuna kadar hak ediyor. 118 tane doğal sıcak su kaynağının günde 70 milyon litre su sağladığı bu kaplıca ve hamamlar; genç-yaşlı, yerli-yabancı bir çok kişi tarafından kullanılıyor.
Şehirdeki kaplıca kültürü; II.yüzyıla yani Romalılara kadar dayanıyor. Asıl popülerliği ise genellikle hamam ve medikal amaçlı kullanıldığı Türk himayesi altındaki dönemle yani 16.yüzyılla tarihleniyor. Yaz-kış demeden, Budapeşte ziyaretinizde bu kaplıcalardan birine gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Şehirdeki 15 kaplıcadan en popüler 5 tanesini, rotasını Budapeşte'ye çeviren gezginler için derledim. Seç, beğen, git! :)
1) Széchenyi Baths
Şehrin Pest tarafında bulunan bu kaplıca, Budapeşte'nin en büyük ve en popüler kaplıcası. Ayrıca Avrupa'daki en büyük termal havuz kompleksi olma özelliğine de sahip. 1913'te neo-barok tarzda inşa edilen Szechenyi'de; farklı sıcaklıklarda 15 tane kapalı ve 3 tane açık havuz bulunuyor. Sauna, buhar odası ve masaj hizmetleri de sunuluyor. Şehrin biraz dışındaki Varosliget parkında yer alan havuza toplu taşımayla, metroyla veya yürüyerek bile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Masmavi havuzu, arkasındaki sarı binasıyla güneşli bir Budapeşte gününde mutluluk ve huzur sebebi olmuştu benim için. Ayrıca genelde cumartesi günleri yapılan havuz partileriyle de meşhur kendisi;) 2016'nın havuz partileri programı için buraya buyrunuz!
Szechenyi Baths (kolaj bana ait, foto kaynak:bathsbudapest.com)* Havuzun açık olduğu zamanlara dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* Fikir vermesi açısından hafta sonu dolap kiralama fiyatını: 4900 HUF. Daha detaylı ücret bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
2) Gellért Baths
1912-1918 yılları arasında Art Nouveau tarzda yapılan bu kaplıca yine aynı adlı otelin içinde yer alıyor. Mozaik kaplı zemin ve duvarlarıyla, üstü cam giriş holüyle etkileyici bir mekan. Bizim hamamlardaki gibi haremlik-selamlık bölümleri olan kaplıca, 2013'te bu uygulamayı kaldırmış ve şu an karma olarak kullanılabiliyor. Şehrin Buda tarafında yer alan kaplıca; sauna, fin hamamı ve masaj hizmetleri de sunuyor.
Rengarenk mozaikleriyle Gellert Baths (kolaj bana ait, foto kaynak:gellertbath.hu)* Açık olduğu zamanlar için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* Hafta sonu dolap kiralama fiyatı: 5100 HUF. Daha detaylı ücret bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
3) Király Baths
16.yüzyılın ikinci yarısında, Osmanlı egemenliğinin ilk dönemlerinde inşa edilmiş bir hamam. Sekizgen çatı gibi Türk hamamlarına özgü mimari elemanlarla geçmişine dair ip uçları veriyor. Yer olarak doğal su kaynağından uzakta inşa edildiği için kaplıca suyu, başka bir kaplıca olan Lukács'dan alınıyor. 2011'de haremlik-selamlık uygulaması kaldırılmış, şu an karma olarak kullanılmakta. Şehrin Buda kısmında bulunmakta ve otobüsle veya tramvayla kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Budapeşte'deki Osmanlı hamamlarından Kiraly Baths (kolaj bana ait, foto kaynak: kiralyfurdo.hu)* Açık olduğu zamanlar için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* Hafta sonu dolap kiralama fiyatı: 2400 HUF. Daha detaylı ücret bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
4) Lukács Baths
Genelde yerel halk tarafından tercih edilen bir kaplıca. 1894 yılında açıldığında Budapeşte'nin en büyük ve popüler kaplıcasıymış. Şifa amaçlı gelenlerin dışında, yazarlar ve sanatçılar için de bir buluşma noktasıymış. Şehrin Buda tarafında yer alan kaplıcaya otobüsle rahatlıkla ulaşılabiliyor. Bu kaplıca da gece havuz partileriyle meşhur. Detaylı bilgi ve 2016 parti programı için buraya buyrunuz:)
Lukacs Baths (kolaj bana ait, foto kaynak: bathsbudapest.com)* Açık olduğu zamanlar için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* Hafta sonu dolap kiralama fiyatı: 3200 HUF. Daha detaylı ücret bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
5) Rudas Baths
Şehirdeki Osmanlı Hamamlarından biri. 1550'lerde Osmanlı egemenliğindeki dönemde inşa edilmiş. 2006 yılında tamamlanan renovasyon sonrası tekrar hizmete açılmış. 6 tane terapi havuzundan ve bir tane de yüzme havuzundan oluşuyor. Şehrin Buda tarafında, Gellert Tepesi'nin eteklerinde yer alıyor. Yüzme havuzu kadın ve erkek karma kullanıma açıkken hamam; salı günleri kadınlara, haftanın diğer günleri sadece erkeklere hizmet vermekte.
Şehirdeki Osmanlı hamamlarından biri daha Rudas Bath (kolaj bana ait olup foto kaynak:tasteadventuretravel.com)* Açık olduğu zamanlar için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* Hafta sonu dolap kiralama fiyatı: 2100 HUF. Daha detaylı ücret bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye'ye göre farklı bir kaplıca konsepti sunan Budapeşte açık hava termal havuzlarını deneyimlemeden dönmeyin. Orada kiralayabilme seçeneğiniz olsa da; sırt çantanızı Budapeşte için hazırlarken parmak arası terlik, ufak bir havlu ve mayonuzu da çantaya koymayı unutmayın! Budapeşte ile ilgili daha detaylı bir yazı isteyenleri Budapeşte ve Prag'ı kapsayan gezimin notlarını okumak üzere şöyle alayım:)