Güneşiyle, Sisiyle, Yeşiliyle Panaromik Yayla Pokut

Palovit Vadisi'nde yer alan yaylalardan; Sal, Pokut, Hazindağ, Amlakit, Samistal, Kotençur, Palovit ve Apevanak'dan şimdilik sadece Pokut ve Sal Yaylası yer alıyor bu gezi yazısı dizisinde (diğerlerini de en kısa zamanda ekleme ümidiyle).

Pokut Yaylası
Güneşiyle, sisiyle, yeşiliyle Pokut.

Pokut Yaylası'na 2013, 2014 ve 2016'da üç kere gittim. Pokut'u ilk ziyaretim; iki dağcı arkadaşımız Burak ve Köksal'ın önderliğinde Ayder, Pokut ve Kavrun'u kapsayan çadırlı, bol yürüyüşlü 3 günlük sıkıştırılmış bir yayla turuydu. Diğer gezilerde ise lise arkadaşlarımla çeşitli sebepler türeterek kendimizi yayla yolunda bulduğumuz 1-2 günlük kısa gezilerdi. Bu gezi yazısı hem kamp hem de pansiyon seçeneklerini deneyimlediğim gezilerin bir harmanı olacak.

Pokut Yaylası gezisi
İkinci ve üçüncü Pokut gezisinin kadrosu lise dostları.

İster çadır, ister pansiyon konaklamalı olsun tabii ki Pokut'a varış yolu hep aynı; Çamlıhemşin'den 1,5-2 saat süren, kıvrıla kıvrıla 2100 metreye yükselen zorlu bir stabilize yol. Ayder dışındaki tüm yaylalar için önceden belirttiğim uyarıyı burada da tekrarlıyorum; normal bir binek araçla çıkmanız mümkün değil Pokut Yaylası'na. Altı yüksek arazi aracı veya minibüsle ulaşabilirsiniz ancak (Yayla planı yaparken dikkat etmeniz gereken diğer noktalar için hemen bir es verip bu yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim). Kendine daha fazla güvenenler için de belirtmek gerek ki; yürüyüş mesafesi 5-6 saat. Bir yayla klasiği olarak; yol boyunca yine size muhteşem manzaralar, ladin ve çam ağaçları eşlik ediyor. Normalde 1800 metreden sonra ağaç türleri yetişmezken, aldığı Karadeniz yeli sayesinde 2100 metredeki Pokut'ta ağaç görebiliyoruz.

Pokut Yaylası
Yamaca dizili ahşap yayla evleri (foto: Özge Öncel Aydık*).

Etrafı geniş ladin ormanlarıyla çevrili yaylanın mimarisini de etkiliyor bu özelliği; orman dokusu bulunmayan yaylaların yerel mimari örnekleri taş ağırlıklıyken Pokut'ta evler genelde ladin ve kestane ağaçlarından yapılmış. Geleneksel yayla evleri alt katta ahırın bulunduğu en fazla 3 odalı iken, yayla turizminin etkisiyle sonradan yapılan veya restore edilirken eklemeler yapılan evler daha fazla odaya sahip. İkinci gidişimde kaldığımız Demircioğlu Dağ Evi de buna bir örnek; oda sayısı fazla, üç katlı, ahşap ve taş dokusuyla güzel bir atmosferin yaratıldığı büyük bir yayla evi. Yaylada yer alan tüm pansiyonlar gibi burayı işleten aile de yaylanın veya yaylayı kullanan köyün yerlisi. Hazırladıkları akşam yemeğini yedikten sonra soba başında beraber çayımızı içip muhabbet ediyoruz. Adeta akrabalarına yatılı misafirliğe gitmiş kalabalık bir aileyiz:)

Pokut Yaylası
Pokut'ta gün batımının yarattığı atmosfer.

Kaçkarları 360 derece gören konumuyla oldukça güzel ve özel yaylalardan biri Pokut. Önünüzde sıra sıra uzanan dağlarıyla, bir belirip bir kaybolan bulutlarıyla, sisiyle, yıldızlarla kaplı gökyüzüyle hem gece hem gündüz hafızanızdan silemeyeceğiniz görüntüler, hissiyatlar, anılar sunuyor. Bence Pokut'ta kaçırmamanız gereken iki şey; güneşin doğuşu ve batışı. Kamp yaptığımızda yayla evlerinin yaslandığı yamacın tam tepesinde çadırımızı kurmak bize sırtın iki tarafındaki manzaraya da hakim olma şansı vermişti. Böylece batıdaki sıra dağların ardından batan güneşin muhteşem gösterisini kaçırmamış olduk. Size tavsiyem; o tepeye tırmanıp hem güneşin, katman katman dağların ve bulutların üzerinden batışını izlemeniz hem de Pokut'u en yüksek noktadan görme şansını yakalamanız.

Pokut Yaylası
Akşamın büyüsü bir başka Pokut Yaylası'nda (foto: Özge Öncel Aydık*).

Güneşe veda ettikten sonra, yayla size irtifayı hatırlatıyor. Yavaşça serinlemeye başlayan hava, gecenin ilerleyen saatlerinde iyice kendini hissettiriyor. Çadırda kalmanız durumunda gökyüzüyle zaten etkileşim halinde olacaksınız ama pansiyonda konaklıyorsanız, gece kesinlikle sıkı giyinip dışarıda biraz zaman geçirin; soğuk yayla havasını içinize çekin, kafanızı kaldırıp size göz kırpan yıldızları ve vadide biriken bulutları izleyin. Fotoğrafla ilgileniyorsanız, harika fotoğraflar çekmek için doğru yerdesiniz! O huzurlu ortam ve temiz hava insanın uykusunu şehre göre çok daha erken getiriyor. Nasılsa erken uyuyup erken kalkacaksınız ama yine de saatinizi 5'e kurup uyku mahmurluğuyla kat kat üzerinizi giyinip çiy düşmüş çimenlerle beraber güneşin dağların ardından öncü ışık hüzmeleriyle doğuşunu sakın es geçmeyin!


Not: Çektiği harika fotoğraflarından bazılarını burada paylaştığım yetenekli arkadaşım Özge Öncel Aydık'a teşekkürler! Birbirinden güzel fotoğraflarından oluşan portfolyosu ve iletişim bilgileri için web sitesi ozgeoncel.com'e şöyle bir göz atabilirsiniz.
* Eylül 2016'da kendimizi tutamayıp yine çıktığımız Pokut Yaylası'nı ve yaptığımız kısa geziyi müthiş bir video haline getiren Burak Aydık'a teşekkürler! Bu aileden yetenek fışkırıyor:)
Muhtelif zamanlarda, muhtelif insanlarla gerçekleşen Karadeniz ziyaretlerimden derlenmiş, paket yapılmış bilgilerle karşı karşıyasınız. Zamanla bu yazı dizisine yeni yaylalar da dahil olacaktır. Takipte olun:)
Şimdilik bahsedeceğim yaylalar; Gito Yaylası»Pokut Yaylası»Sal Yaylası»Ayder Yaylası»Kavrun Yaylası

* Güneşin doğuşunu izle!
* Gece yıldızlarla kaplı gökyüzünü izle!
* Muhlama ye!
* Tulum sesini takip edip tanımadığın insanlarla el ele, omuz omuza halay çek!


Önceki Yazı
Sonraki Yazı

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez