Kopenhag: Mutlu İnsanların Renkli Başkenti!

Şu ana kadar gezdiğim yerler arasında bulunduğum en kuzey nokta Berlin'di. Şimdi bu noktayı biraz daha kuzeye çıkarıyorum ve işareti Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a taşıyorum!

Yeni bir ülke görecek olmak yeteri kadar heyecanlı değilmiş gibi, bir de bu ülkenin İskandinav ülkesi olması ekleniyor yaşanan heyecana. 20-23 Nisan 2023 tarihlerinde yaptığım 3-4 günlük bu gezimde çok şanslıydım ki hava güneşli ve mevsim normallerinin üzerinde, 15-16°C civarındaydı. Sadece döneceğim gün yağmurluydu ama öğleden sonra, yine güneşli bir hava uğurladı beni Danimarka'dan. Gezimi bahara denk getirmek hem sıcaklık açısında hem de yeni uyanan doğanın şehre kattığı renklere tanıklık etmek açısından çok güzel oldu. 

Kopenhag Gezi Rehberi
Kopenhag'da çiçek açan ağaçlar.

Her zaman olduğu gibi gitmeden önce detaylı araştırmalara daldım Kopenhag ve Danimarka ile ilgili. Nerelere gidilir, hangi müzeler var, görmek isteyeceğim modern mimari örnekleri neler, ne yenir, ne içilir, ortalama günlük harcamalar ne kadar olur vs. Bu yazıda, tüm bu sorulara  kendi deneyimlerin doğrultusunda yanıt vermeye çalışacağım. Ayrıca sayfanın sonuna eklediğim google map haritasında gezilecek yerleri ve yeme-içme yerlerini işaretli olarak bulabilirsiniz. Gezerken kullanabileceğiniz bu haritanın çok işinize yarayacağını düşünüyorum.

Öncesinde, Danimarka ile ilgili ilginç bilgilerin yer aldığı yazımı okumak isteyenleri buraya alalım.

Danimarka Pahalı mı?
Rota İskandinav ülkeleri olunca ilk akla gelen soru bu oluyor, o yüzden hemen bu noktadan başlıyorum değerlendirmeye. Benim de yaptığım araştırmalarda, okuduğum yazılarda hep Danimarka'nın çok çok pahalı olduğu bilgisi vardı. Fakat Kopenhag'ı güncel verilerle yani ülkemizdeki enflasyon sonrası yeme-içme, gezme harcamalarıyla kıyaslayınca, o kadar da astronomik bulmadığımı söyleyebilirim. Ülkemiz, geliştirdiği simülasyonla farkında olmadan bizi İskandinav ülkelerine hazırlamış bile. Yakın zamanda belki Tokyo'ya gidip "İyiymiş ya fiyatlar!" diyecek seviyeye gelebiliriz, hizmetlerin devamını bekliyoruz (!). Benim yorumlarımın dışında, kendi değerlendirmenizi yapabilmeniz adına giriş ücretleri, yeme-içme fiyatlarını da yazının ilgili yerlerinde belirtiyor olacağım. Ayrıca sayfanın üst kısmında yer alan "Gezi Detayları" sekmesine tıklayarak da gezinin tüm bütçesine dair detayları görebilirsiniz.

Sayfamı instagram’da da takip etmek isterseniz  instagram/sezinlegez

Kopenhag Havaalanından Şehre Ulaşım Nasıl? 
Havaalanı-kent merkezi bağlantısının en kısa ve kolay olduğu başkentlerden biri belki de Kopenhag. Öyle ki tren veya metro ile 15 dakika içerisinde havaalanından şehir merkezine varabiliyorsunuz. Metro ve tren biletlerini havaalanında bulunan bilet makinelerden alabilirsiniz. Sorunuz olursa bu alanda duran görevliden yardım almanız da mümkün. 

Kopenhag Gezi Rehberi
Liman bölgesi Nyhavn'ın akşam renkleri ve yansımaları.

Kopenhag'da dikkatimi en çok çeken şeylerden biri de bu oldu aslında. Havaalanında veya tren garında bilet makinelerinin önünde duran, yaşlarının geçkinliğini bembeyaz saçlarından kolaylıkla anladığımız çalışanlar bulunuyor. Yaptıkları da sadece düğmeye basıp sıra numarası vermek aslında, çok da elzem bir iş gibi durmuyor. Bu durum bana kendi adamını işe almak için iş uyduran kurumları anımsattı biraz:).

Kopenhag'da Danimarka Kronu Bozdurmak Gerekli Mi?
Konuyu dağıtmadan tekrar nasıl bilet alacağınıza döneyim. Bilet makinelerinden yerel para olan Danimarka Kronu olmadan da işlem yapabilirsiniz çünkü kredi kartı geçiyor. Yerel para kullanarak bilet almayı düşünüyorsanız makinelerde sadece metal para geçtiğini de hesaba katın. Kopenhag'da genel olarak nakit para kullanımınızı gerektirecek pek bir durum yok, her yerde kredi kartı geçiyor. Hatta ödemeyi yaparken kasiyerlerin eli hep pos makinesine gidiyor, nakit ödeyeceğim dediğinizde ezberleri biraz sekteye uğruyor. Yerel para birimi bozdurmak zorunda olmamak; exchange ofisi aramak, ofislerin komisyonlarına maruz kalmak, dönerin son lokmasıyla ayranın son yudumunu denk getirme çabasına benzer bir şekilde dönüşünüze kadar yerel para birimini bitirmek gibi dertlerden de kurtarıyor aslında.

Kopenhag Gezi Rehberi
Rosenborg Kalesi'nin bahçesinde keyif yapan Danimarkalılar.

Ben mekanın yabancısı olarak, tren garında yerel para birimi olan Danimarka Kronu (DKK) bozdurdum fakat şimdi tekrar Kopenhag'a gitsem hiç bunla uğraşmam açıkçası. Bu durumun tek hoşuma giden yanı; harcayamadığım için bende kalmış olan ve tasarımını pek sevdiğim, ortası delik 2 ve 5 kronluk bozuk paralar oldu.

Kopenhag'da Konaklama
Kopenhag gezisi için en pahalı kalemin konaklama olduğunu söyleyebilirim. Öyle ki yatakhane tipi hostel odaları bile Avrupa ülkelerine göre birazcık daha pahalı gibi bence. Kopenhag'a gidişiniz önceden belli ise konaklama için otel veya hostel rezervasyonunu olabildiğince erken yapmanız fiyatı biraz aşağı çekmenizi sağlayacaktır. Kalacağınız otelin konumunu merkezin daha dışında seçmeniz de daha iyi fiyatlar bulmanızı sağlayacaktır fakat bu durumda da günlük harcamalarınıza toplu taşıma eklenecektir.

Kopenhag Gezi Rehberi
Renkli Kopenhag sokakları- Sokak adı: Gråbrødretorv

Nispeten küçük bir merkez alanına sahip ve hiçbir yükseltisi olmayan Kopenhag, yürüyerek gezmek için mükemmel bir şehir. Bu yüzden benim yaptığım gibi konaklamayı merkezi bir konumda seçip şehri yürüyerek keşfedebilirsiniz. Ben son ana kadar konaklama işini çözmediğim için biraz yükseldi fiyatlar fakat merkezde bulunan Generator Hostel'deki normal bir oda için (iki kişilik, içerisinde wc bulunan normal bir otel odası gibi) gecelik fiyat olarak 1185 DKK ödedim (~3300 tl). Konaklama için yine merkezde bulunan ve aynı fiyat skalasında olan WakeUp Hotel'i de bir seçenek olarak inceleyebilirsiniz.

Kopenhag'da Ulaşım
Danimarkalıların çoğu ulaşım aracı olarak bisikleti kullandığı için merkez genelinde araç trafiği gibi bir durum yok, bisiklet trafiği daha fazla denebilir:). Bisiklet kiralayarak siz de bu çılgın güruha dahil olmayı seçebilirsiniz. Ben merkezi yerde konakladığım ve genelde yürüyerek gezdiğim için otobüs veya metro kullanmadım. Sadece havaalanından kent merkezine gelirken tren (tek yön bilet ücreti 30 DKK yani yaklaşık 85 tl) ve Nørrebro bölgesinde yer alan bir parka gitmek için metro kullandım. Bu park ziyaretimi İstanbul'a döneceğim gün yaptığım için havaalanına ulaşımımı da hesaba katarak 24 saat geçerli bilet aldım (80 DKK yani yaklaşık 230 tl).

Kopenhag Gezi Rehberi
Bisiklet dostu şehir Kopenhag.

Copenhagen City Card
Kopenhag'da, sınırsız toplu taşıma kullanımını ve ziyaret edeceğiniz yerlere girişi kapsayan bir "kent kartı" uygulaması da bulunuyor. Yetişkinler ve çocuklar için iki tip olan kartın fiyatları gün sayısına göre farklılık gösteriyor. Yetişkinler için kart fiyatları şu şekilde;

24 saatlik - 459 DKK (~1300 tl)
48 saatlik - 679 DKK (~1900 tl)
72 saatlik - 839 DKK (~2400 tl)
96 saatlik - 979 DKK (~2800 tl)
120 saatlik - 1099 DKK (~3100 tl)

Fiyatların çok uçuk durduğunu düşünüyorsunuz muhtemelen, tahmin ediyorum. Tavsiyem; öncelikle gezmek istediğiniz yerleri belirleyip bu kartın giriş ücretini kapsayıp kapsamadığını kontrol etmek ve sizin için mantıklı olup olmadığına öyle karar vermeniz olacaktır. Copenhagen City Card'ın kendi sitesi üzerinden kartın geçtiği yerleri ve kartı kullanmanız durumunda ne kadar kazanç sağlayacağınızı kontrol edebilirsiniz. Ben kendi özelimde; merkezde konakladığım için toplu taşıma ihtiyacı duymadığımı göz önünde bulundurarak, gitmek istediğim yerleri incelediğimde bu kartın çok avantajlı olmadığını düşündüm ve kullanmadım. Sizin gezi planınızda avantaj sağlayabilir, incelemekte fayda var.

Kopenhag Gezilecek Yerler
Öncelikle belirtmem gerekir ki Kopenhag'a 3-4 günlük gezi planlarken acaba fazla bir süre mi diye düşünmüştüm fakat araştırma sürecindeyken bile görecek çok yer olduğunun farkına varıp şaşırmıştım. Dolu dolu bir gezi ile planladığım yerlerin hepsini ziyaret ettim. İlgi alanlarınıza göre veya daha yavaş bir gezi ile bu süreyi uzatmak bile mümkün. Yine de Kopenhag için ayıracağınız ideal sürenin 3-4 gün olduğunu düşünüyorum.

Bir başkente göre oldukça sakin, düzenli ve temiz bir şehir Kopenhag. Belki sizler de gözlemlemişsinizdir; çoğu Avrupa şehrinde özellikle ana tren garı gibi çok merkezi yerlerde bazen güvenlik konusunda şüpheye düşebiliyor insan. Kopenhag'da gezdiğim süre boyunca böyle bir hissiyattım hiç olmadı.

1. The Little Mermaid (Küçük Deniz Kızı)
Danimarka aynı zamanda; Kibritçi Kız, Kurşun Asker, Parmak Kız gibi çocuk masalları ile ünlü yazar Hans Christian Anderson'un memleketi oluyor. Şehrin simgesi olan bu deniz kızı heykeli de Anderson ile doğrudan bağlantılı. 1909 yılında, Anderson'un masalından esinlenerek sahneye uyarlanan "Küçük Deniz Kızı" gösterisini izleyenler arasında Carlsberg biralarının kurucusunun oğlu Carl Jacobsen de bulunmaktaymış. Carl, gösteriden o kadar etkilenmiş ki yine Danimarkalı bir heykeltraj olan Edvard Eriksen'dan küçük deniz kızının bir heykelini yapmasını istemiş. Kopenhag Kraliyet Tiyatrosu'ndaki balerin, bu heykel için modellik yapmış fakat çıplak modellik yapmayı kabul etmediği için sadece yüzü model olarak alınmış. Heykelin vücudu için ise heykeltrajın karısı modellik yapmış.

Kopenhag Little Mermaid
Küçük Deniz Kızı.

Kopenhag'ın kuzeyinde yer alan heykeli görmek için sahil boyunca güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bir kayanın üzerine konumlandırılmış olan bronz heykel büyük ününün aksine oldukça küçük, hayal kırıklığına kapılmayın. Belçika'da bulunan "Manneken Pis" yani İşeyen Çocuk heykelinin yarattığı hayal kırıklığı kadar büyük bir hüsran sizi beklemiyor, onu da belirtmem gerek:)

2. Gefion Fountain (Gefion Çeşmesi)
Küçük Deniz Kızı heykeline giderken (veya dönerken) yolunuzun üstündeki bu çeşmeye de uğrayabilirsiniz. Kopenhag'ın kurulmuş olduğu Zealand adasının, mitolojideki yaradılış öyküsünün tasvir edildiği bu çeşme oldukça ihtişamlı. Benim şansıma, gittiğimde içerisinde su yoktu ama su ile eminim ki çok daha keyifli olacaktır.

3. Kastellet
Yine gezi rotanız üzerinde yer alacak olan bu tarihi kale ve içerisindeki park alanı oldukça keyifli bir yer. Kuzey Avrupa'nın en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Kastellet, pentagon şeklinde ve etrafı sularla çevrili, tıpkı filmlerde gördüğümüz gibi. Hala askeri bir işlevi de bulunan kalenin içerisinde askeriyeye ait binaların yanında, kilise ve yel değirmeni de bulunuyor.

Kopenhag
Kastellet.

4. Nyhavn
Kopenhag denilince ilk beliren görsellerden biri Nyhavn. Eski bir liman bölgesi olan Nyhavn'ın tarihi, 17.yüzyıla dayanıyor. Rengarenk evlerin, kanal boyunca dizildiği bölge, hem gündüz hem gece çok güzel. Kesinle akşam vakti de yolunuzu bu bölgeye düşürmenizi tavsiye ederim. Danimarkalı ünlü yazar Anderson da 1845-1864 yılları arasında bu rengarenk evlerden birinde yaşamış. 

Kopenhag
Liman Bölgesi Nyhavn.

5. Rosenborg Kalesi ve Kral Bahçeleri
Kraliyet ailesinin yaz evi (yaz kalesi demek daha doğru) olarak 17. yüzyılda inşa edilmiş bir kale burası. Kraliyet hazinesine ve kalenin ihtişamına tanıklık etmek için ziyaret de edebilirsiniz (giriş ücreti: 130 DKK yani ~370 tl). Kalenin içinde bulunduğu park da oldukça keyifli. Parkı kullanan insan kalabalığına bakılırsa Danimarkalıların yoğun olarak vakit geçirdikleri bir yere benziyor (parka giriş ücreti bulunmuyor).

Kopenhag
Rosenborg Kalesi.

6. Botanik Bahçesi
Kopenhag, büyük parkların ve yeşil alanların çok olduğu bir başkent. Müzeler bölgesinde yer alan Botanik Bahçesi de bu alanlardan biri. 13 bin bitki çeşidiyle Danimarka'nın en büyük bitki koleksiyonunu barındırmakta. İçerisinde bir de göletin bulunduğu park, güzel havanın tadını çıkarmak için iyi bir nokta (parka giriş ücreti bulunmuyor).

7. The Round Tower
Bir gözlem evi olarak 17.yüzyılda inşa edilen bu tarihi kule, Kopenhag'ın ikonik yapılarından biri. Kulenin en özgün yani; merdiven yerine spiral bir rampa kullanarak neredeyse kulenin tepesine kadar ulaşabiliyor olmanız. Kulenin terasında ise panaromik bir Kopenhag manzarası sizi bekliyor. Yükseltisi olmayan, tamamen düz bir ada üzerine kurulmuş olan Kopenhag'ın her noktasını bu terastan kolaylıkla görebilirsiniz (giriş ücreti: 40 DKK yani ~115 tl).

Kopenhag
Kuleye çıkış rampası.

8. Royal Danish Library (Danimarka Kraliyet Kütüphanesi)
İskandinav ülkelerindeki en büyük kütüphane olan Danimarka Kraliyet Kütüphanesi, aynı zamanda Dünyanın en büyükleri arasında. Liman bölgesinde yer alan eski tarihi kütüphane binasına 1999 yılında modern bir yapı eklenerek büyütülmüş. Dış cephesinin eğimli formu ve cephe kaplamasında kullanılan siyah granitten dolayı Black Diamond (kara elmas) olarak adlandırılıyor yapı. Modern ek binaya ve içerisinden de tarihi eski binaya girip, kütüphaneyi, çalışma alanlarını ziyaret edebilirsiniz (giriş ücreti bulunmuyor).

Black Diamond Kopenhag
Kopenhag Liman bölgesindeki Kraliyet Kütüphanesi.

9. Danish Architecture Center DAC (Danimarka Mimarlık Merkezi)
Aralarında biraz mesafe olsa da kütüphanenin yan komşusu olan Danimarka Mimarlık Merkezi, sıradaki gezi noktanız olabilir.  Bir mimar olarak bu tarz yerler her zaman benim gezi listemde bulunuyor, siz de belki mimarsınızdır veya mimariye ilgi duyuyorsunuzdur diye gezilecek yerler listesine ekliyorum (giriş ücreti: 50 DKK yani ~145 tl).

Kopenhag
Danimarka Mimarlık Merkezi.

Mimarlık ve kentsel gelişim hakkında bilincin oluşturulması ve bu bilincin arttırılmasını amaçlayan bu merkezde dönemsel yenilenen sergileri gezebilir, maketleri inceleyebilir, hatta düzenledikleri Kopenhag turlarına katılıp kenti bir de mimari açıdan değerlendirebilirsiniz. Ayrıca giriş katında bulunan tasarım dükkanında Danimarka stilinde tasarım ürünleri bulabilir, liman manzaralı terasında keyifle kahve molası verebilirsiniz. Sergiyi gezip, üst kata çıktıktan sonra, aslında bir sanat enstalasyonu olan kaydıraktan kayarak aşağıya inmeyi kesinlikle deneyimleyin! Dört kat boyunca dönerek inen kaydırak; çocuk, genç, yaşlı herkes tarafından kullanılıyor çekinceniz olmasın:).

10. Fotoğraflık Kopenhag Sokakları
Kopenhag'ın her köşesi, elle çizilmiş gibi ve fotoğraflık ama bazı sokakları ve meydanları özellikle çok daha güzel. İşte rotanıza eklemek isteyeceğiniz sokaklar:

Kopenhag
Renkli Kopenhag Sokakları.

* Magstræde
* Snaregade
Gråbrødretorv Sokağı ve Meydanı
* Overgaden Neden Vandet: Liman boyunca uzanan bu uzun caddenin birçok noktası çok güzel! Kesinlikle bu cadde boyunca yürümeyi es geçmeyin.
Nordisk Film Biografer Palads: Aslında aktif olarak kullanılan bir sinema binası burası ama renkli dış cephesi ile oldukça fotoğraflık.

Yazının sonuna ekli google map haritasında bu sokakların konumlarını işaretli olarak bulabilirsiniz.

Kopenhag
Renkli binasıyla Palads sinema salonu.

11. Freetown Christiana
Freetown Christiana, gezmek için oldukça sıra dışı bir yer. Kopenhag sınırları içerisinde bulunan bu bölge aslında özerk, yani kendi sınırları, kuralları, bayrağı, hatta para birimi var. Kastellet gibi, sularla çevrili bu bölge, eski bir askeri üs aslında.

Christiana Kopenhag
Freetown Christiana bölgesine girişlerden biri.

Buranın hikayesi 1971 yılında hippilerin bölgeyi işgal etmesiyle başlıyor. Burada yaşamaya başlayan ve "özgür" bir hayat tarzı benimseyen topluluk, kendi kurallarını oluşturuyor ve Danimarka hükümetinden bağımsızlığını ilan ediyor. Tabii ki bunun kabulü pek de yumuşak olmamış fakat hükümet sonunda buraya bir sosyal deney gibi yaklaşıp uzlaşmacı yol izlemiş. Alandaki askeri üsten kalma yapılara ek olarak yıllar içerisinde low-tech evler, kafeler, kreşler, atölyeler yapılmış. Günümüzde 850-1000 kişinin yaşadığı bölge, Kopenhag'ın en büyük çekim merkezlerinden biri. Esrarın üretiminin, kullanımının ve ticaretinin yasal olduğu Christiana, Kopenhag içerisinde bir "özgür kasaba". Şiddetin, silahın, ağır uyuşturucuların, otomobilin yasak olduğu özerk bölgede, bu anlaşılabilir yasakların yanında bir de daha az anlaşılabilir yasaklar var. Mesela koşmak veya fotoğraf çekmek.

Kopenhag Christiana
Freetown Christiana'dan kareler.

12. Superkilen Park
Kopenhag merkezinin biraz dışında, göçmen nüfusun yoğunlukta olduğu Nørrebro bölgesinde yer alıyor bu park. Son dönemin star mimarlarından Danimarkalı Bjarke Ingels ile Superflex ve Topotek1'ın imzasını taşıyor. Bu kentsel alan ve parkın tasarlanmasındaki amaç göçmenlerle yerel haklı bir araya getirmekmiş. Farklı etnik grupların kültürlerine ait imgelerin kullanıldığı tasarım; kırmızı, siyah ve yeşil renkleriyle tanımlanan üç bölgeden oluşuyor. Kopenhag merkezde hala göreceğiniz yerler varsa, metroya veya otobüse atlayıp özellikle bu parkı görmeye gelmenizi pek tavsiye etmiyorum açıkçası. Kısıtlı zamanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz.

Kopenhag Superkilen Park
Superkilen Park.

13. Louisiana Museum of Modern Art
Gezi listesize ekleyeceğim son yer olan Louisiana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag'ın 35 km kuzeyindeki Humlebæk adlı yerleşiminde bulunuyor. Trenle yarım saate, kolaylıkla gidebileceğiniz müze bu eforu kesinlikle hak ediyor. Müzeye giriş biletini ve trenle gidiş-dönüş biletlerini kapsayan müzeye özel kombine bileti tren garından alabilirsiniz (235 DKK yani ~700 tl).

Kopenhag Modern Sanatlar Müzesi
Louisiana Modern Sanatlar Müzesi.

Danimarka'nın en çok ziyaret edilen sanat müzesi olma özelliğini taşıyan Louisiana Modern Sanatlar Müzesi; modern sanat, mimari ve peyzajın çok güzel birleştirildiği bir yer. Deniz kenarında ve geniş bir yeşil alana yayılmış müze binasının birçok noktasından dışarı çıkıp doğaya karışmak mümkün. Sanat, binadan çıkıp bahçeye de taşmış durumda. Bahçede de birçok heykel sergileniyor. Müzenin sahip olduğu 4000 parçalık koleksiyonun içinde; Pop Art'ın öncüsü Amerikalı artist Andy Warhol'un ikonik eserlerinin yanı sıra ünlü Japon sanatçı Yayoi Kusama'nın enstelasyonu da yer alıyor.

Kopenhag Modern Sanatlar Müzesi
Louisiana Modern Sanatlar Müzesi.

Kopenhag'da benim ziyaret etmediğim fakat sizin gitmek isteyebileceğiniz diğer yerleri de bilginiz olması açısından ekliyorum;

* Carlsberg Ziyaretçi Merkezi: Renovasyonu yapılan merkezin yeniden açılış tarihi 2023'ün sonbaharı olarak belirtiliyor. Olası Kopenhag ziyaretinizde açık olması durumunda, tarihi 1847'ye dayanan Danimarkalı bira üreticisinin mekanını ziyaret etmek güzel bir deneyim olabilir.
* Tivoli Gardens: Bir eğlence parkı olan Tivoli, Kopenhag için oldukça popüler bir yer. tarihi 1843'e dayanan Tivoli, dünyanın en eski ikinci eğlence parkı. Baharda açılan parka giriş biletleri şu şekilde: Haftaiçi yetişkin: 155 DKK / 3-7 yaş çocuk: 70 DKK. Haftasonu: yetişkin: 165 DKK / 3-7 yaş çocuk: 70 DKK. İki günlük kombine bilet yetişkin: 240 DKK / 3-7 yaş çocuk: 105 DKK.
* Design Museum: Meşhur İskandinav tasarımlarına ait daha fazla bilgi edinmek isteyenler için ideal yer olabilir (giriş ücreti: 130 DKK).

Sayfamı instagram’da da takip etmek isterseniz  instagram/sezinlegez

Kopenhag'da Yeme-İçme
Danimarka ve Kopenhag mutfağına dair çok tipik yemeklerin bulunmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Gözlemlediğim en tipik yiyecek (yemek demek doğru olmaz sanıyorum) "smørrebrød" oldu. Farklı çok çeşidi bulunan smørrebrød, dilim çavdar ekmeği üzerine çeşitli malzemelerin bir sanat eseri gibi sunulmasından oluşuyor. Doyuruculuğu çok yüksek olan bu yiyecek, kahvaltı veya ara atıştırmalık için çok ideal. Kopenhag'ın birçok noktasında bulunan "Hallernes Smørrebrød" bu lezzeti denemek için en ideal yer olacaktır. Malzemelerine göre farklılık gösteren fiyatların aralığı; 68-125 DKK arasında (yani ~195-360 tl).

Kopenhag yeme-içme
Adeta tablo gibi smørrebrød çeşitleri.

Nedendir bilinmez, Kopenhag bir nevi hamburger cenneti. Oldukça iyi hamburger yiyebileceğiniz yerlerden biri "Gasoline Grill". Dekorasyon gibi duran, küçük bir benzin istasyonunda paket servis yapan ve dışında birkaç masa ve sandalyesi bulunan bu fast food mekanı oldukça popüler (ortalama hamburger fiyatı80 DKK yani ~230 tl).  

Kopenhag yeme-içme
Gasoline Grill.

Bir üst kalite hamburger denemek isterseniz ise rotayı "Popl Burger"e çevirebilirsiniz. Üç yıldızlı Michelin restoranı olan Noma'nın eski şefleri tarafından kurulmuş. Liman bölgesinde bulunan restoran take-away şeklinde çalışıyor. Siparişinizi verip dışarıda bekliyorsunuz ve kısa bir süre sonra isminizle sesleniyorlar. Dışarıda bulunan piknik masalarında oturup hamburgerinizin tadını çıkarıyorsunuz. Binanın diğer köşesinde restoran düzeninde bir mekanı daha bulunuyor ama hamburger için diğer köşeye yönlendiriyorlar. Kapalı mekanın farkı ne? Kışın insanlar nerde oturup yemeğini yiyor? soruları bende de var, cevapları bilen yorumlara yazsın lütfen:). Cheeseburger fiyatı: 115 DKK yani ~330 tl.

Kopenhag'da yeme-içme fiyatlarına dair fikir vermesi açısından;
* Coffee Collective'de küçük boy cappucino kahve: 40 DKK (~115 tl).
* Tap House'da bira: 70 DKK (~200 tl).

Yazıda geçen tüm yerlerin işaretlenmiş olduğu ve Kopenhag'ı gezerken işinizi çok kolaylaştıracağını düşündüğüm haritayı ise aşağıda bulabilirsiniz. Olası Kopenhag gezinizde şimdiden keyifli gezmeler!.


Zaman:
20-23 Nisan 2023

Rota:
İstanbul
»Kopenhag»İstanbul

Ulaşım:
*İstanbul-Kopenhag: Uçak (Pegasus).
Uçak firmalarının yaptığı kampanyaları takip etmekte fayda var. Biraz uzun bir süre fakat, Pegasus'un kampanyasından neredeyse 1 yıl önce aldığım İstanbul-Kopenhag biletlerine, yurtiçi uçuşlarından bile daha az ödedim: 950 tl. 

*Kopenhag-Humlebaek: Tren.
Kopenhag'a yarım saat mesafede bulunan Humlebaek'te yer alan Louisiana Modern Sanat Müzesi'ne gidiş için; trenle gidiş gelişi ve müzeye girişi kapsayan kombine bilet ücreti 235 DKK.

Konaklama:
Kopenhag: Generator Hostel- İki kişilik, içerisinde banyosu bulunan normal otel odası (3 gece 3556 DKK
)

Masraflar:
Ulaşım: 145 DKK
Giriş Ücretleri: 290 DKK
Yeme-İçme: 845 DKK
Alışveriş: 100 DKK

Uçak biletleri hariç tüm gezi harcaması 3160 DKK (yaklaşık 9100 tl)


İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez