Havanın iyice serinleyip, yaz modundan beni sürüklercesine çıkarmasıyla anlıyorum ki; kışın yaptığım gezilerin yazılarının yazılma vakti gelmiştir artık...
Mart ayının sonlarına doğru yolum, 10 yıl sonra tekrar Belçika’ya düşüyor. Üniversiteden bir arkadaşımızın Leuven’da çalışmaya başlaması hem ziyaret hem gezi amacıyla küçük bir arkadaş grubu olarak kendimizi Belçika’da bulmamıza sebep oluyor. Belçika’ya ilk gidişim ağustos ayındaydı ama yağmurunu esirgememişti benden. Bu sefer ise kışın sonlarına denk geliyorum. Kar görmüyorum ama rüzgarı ve soğuğu yetiyor (tabii ki bu durumda benim biraz fazla üşüyen biri olduğum gerçeğinin de payı vardır, sizi korkutmuş olmayayım). Belçika'ya il gidişimde sadece başkent Brüksel’de bulunmuştum ama bu sefer genellikle kuzey şehirleri olmak üzere birçok şehri gezme fırsatı buluyorum. Üssümüz Leuven olmak üzere; Belçika’nın demir ağları ile günübirlik Bruges, Gent, Antwerp ve Brüksel’i geziyoruz.
Bu şehirlere geçmeden önce birazcık Belçika hakkında genel bilgiler vermek ve “Neden Belçika?” sorusunun olası cevapları üzerinde biraz durmak iyi bir başlangıç olacaktır.
Belçika Hakkında Genel Bilgiler
Resmen bir krallık olan Belçika; federal yapıya sahiptir ve 3 bölgeden oluşmaktadır. Kuzeyde yer alan bölge (Brüksel hariç) Flaman bölgesi olarak geçmekte ve resmi dili Hollandaca yani Felemenkçe’dir. Güneydeki bölge ise Valon bölgesi olarak geçmekte ve resmi dili Fransızca’dır. Son ve en küçük bölgesi Brüksel bölgesidir ve dil olarak hem Felemenkçe hem de Fransızca kullanılmaktadır.
Bu bilgilerden de görüldüğü üzere çok dilli bir ülke ile karşı karşıyayız. Hatta Valon bölgesinin doğusundaki küçük bölgede Almanca konuşulduğunu da ekleyerek durumu biraz daha karıştırayım. Bu üç resmi dilin en çok konuşulanı %60’a yakın oranla Felemenkçe’dir. Fransızca, Felemekçe, Almanca derken endişeye kapılmanıza gerek yok aslında, çünkü İngilizce ile her yerde rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz.
Komşuları Fransa ve Almanya’ya oranla oldukça küçük bir ülke olsa da uluslararası arenada önem taşımakta Belçika. Avrupa Birliği’nin kurucu ülkelerinden biridir ve NATO, BM gibi pek çok örgüte üyedir. Bu yüzdendir ki başkent Brüksel; Washington D.C ile beraber diplomat ve yabancı basın mensubu sayısının en fazla olduğu şehirdir.
Bu, resmi ve sevimsiz duran bilgilerden sonra olayı biraz daha ilgi çekici hale getirip, belki de hiç duymadığınız özelliklerinden bahsedeyim Belçika’nın;
* Dünya’da kilometre kare başına en fazla kale düşen ülkedir. Küçük bir ülke olmasına rağmen tarihi kalelerin sayısı oldukça fazla.
* Dünya’da kilometre kare başına en fazla çizer (çizgi roman) düşen ülkedir. Meşhur çizgi romanlar Tenten, Şirinler ve bizim bildiğimiz adıyla yalnız kovboy Red Kit Belçikalı çizerlerin eserleridir.
* Günümüzde dilimize de entegre olmuş “Spa” kelimesinin kökeni Belçika’ya dayanmaktadır. Belçika’nın doğusunda bulunan Spa adındaki küçük yerleşim; Antik Roma döneminden beri sağlık ve tedavi amacıyla kaynak sularından faydalanılan bir yerdir ve spa ismi de buradan gelmektedir.
Neden Belçika'ya Gitmeli?
* Çikolataları İçin!
Yaklaşık 400 yıldır çikolata üreten bir toplumdan bahsediyoruz! İşi ne kadar ilerletmiş olabileceklerini düşünün... Yılda 220 bin ton çikolata üreten ülkede 2 bin tane çikolata dükkanı olduğu tahmin ediliyor.
* Biraları İçin!
100’den fazla bira çeşidi ve yüksek alkol oranları düşünülünce Belçika’da leyla zamanlar sizi bekler! Her bira markasının kendine özgü tasarlanmış bardaklarının olması da ayrı bir hoşluk. Her farklı siparişte nasıl bir bardakla ve tatla karşılaşacağınızı merakla bekleyeceksiniz
* Waffle İçin!