Kızıl Topraklardan Beyaz Kumsallara Tanzanya

"Televizyonda kanalları değiştirirken Afrika Otelleri adında bir programa denk geliyorum. Programda; tropik, masalsı atmosfere sahip bir adada bulunan oteller tanıtılıyor. Genellikle tek katlı, bungalov tarzı lüks suitlerin turkuaz rengi denize karşı dizildiği bu adanın neresi olduğunu merak ederken bir taraftan da ada hakkında anlattıklarını not tutuyorum. Çok beklemeden adanın adı çıkıyor meydana; Zanzibar! Tanzanya'ya bağlı, yarı özerk olan bu ada; dergilerde, televizyonlarda gördüğümüz hayran bırakan turkuaz  rengi denize ve bembeyaz kumlara sahip. O tablonun içinde olmayı hayal etmemek imkansızken ben de tabii ki Zanzibar'ı gidilecek ülkeler listesine ekliyorum. Ne şanslıyım ki; kendimi o tablonun içinde, hatta daha fazlasında buluyorum!

Zanzibar adası
Bir hayalden gerçeğe Tanzanya.

Ülkemizin Rus uçağını düşürüp, krize sebebiyet vermediği paralel bir evrende şimdi Moskova ve St.Petersburg yazısı okuyorsunuz aslında. Ama hala bu evrende olduğumuza ve Rusya ile ilişkiler daha yeni düzelmeye başladığına göre biz çoktan Rusya planlarımızdan vazgeçip rotamızı tam tersi yöne çevirmiş oluyoruz.

Birlikte Rusya planları yaptığımız dört kişilik lise dostları grubuna bomba gibi düşüyor uçak haberi. Rusya'da yaşayan arkadaşımızdan alınan son durum bilgilendirmesinin karanlığını, Qatar Airways'in akıllara zarar %40 indirim kampanyası aydınlatıyor. Böylece bizim hayaller; beyaz gecelerden beyaz kumsallara dönüyor.

Tanzanya safari
Mikumi'de safari.

Qatar Airways'in kampanyasına bir de online uçak bilet satış sitesi olan Turna.com'un kendi kampanyasının da eklenmesiyle yarı fiyatına biletlerimizi alıyoruz. Biletleri çok önceden (6 ay kadar) alınca, araştırma ve planlama yapmaya çok vaktimiz oluyor. "Bu 10 günü nasıl en verimli şekilde geçiririz?", "Tanzanya'da neler yapılabilir?", "Nereler görülebilir?" konulu uzun yazışmalar ve konuşmalar sonrası rotamızı belirliyoruz; varış noktamız Dar es Salaam'a yakın bir ulusal park olan Mikumi'de safari ve sonrası Zanzibar'ın beyaz kumları,  turkuaz mavisi denizi, palmiye ağaçları...

Tanzanya'ya Ne Zaman Gitmeli?

Güney Yarım Küre'de yer alan Tanzanya için en iyi gezi mevsimi; kış (yani bizim yaz mevsimimiz). Yağışın olmadığı ve sıcaklığın da çok yükseklerde seyretmediği (25-30°C) kuru sezon yani haziran-ekim ayları en ideal zaman. Vahşi yaşamı gözlemlemek için de haziran-temmuz ayları en iyi zamanlar olarak belirtiliyor. Yağmurun olmadığı bu kuru dönem başka bir güzelliği de getiriyor; sivrisineklerin az olması. Bizim de temmuz ayına gelen bu gezimizin zamanlaması mükemmel oluyor; ne çok sıcak, ne yağmurlu, ne de sivrisinekli!

Zanzibar adası
Zanzibar'da bir gün batımı.

Tanzanya'ya Giderken Yapılacak Hazırlıklar

Bu sefer rota çok farklı bir coğrafya olduğu için hazırlıklar da buna göre şekilleniyor. Mesela sağlık mevzusu giriyor işin içine. Daha önce hiçbir seyahatim öncesi aşı olmamışken bu sefer soluğu Karaköy'deki Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nde alıyorum. Web sitelerinde Tanzanya'da sık görülen hastalıklar; hepatit A, tifo, sarıhumma ve sıtma olarak belirtiliyor. Ama seyahatiniz için zorunlu olan sadece sarıhumma aşısı. Tanzanya'ya girerken gümrük kontrolünde aşı kartınızı soruyorlar ama aşı yaptırmamışsanız hemen orada 15$ karşılığında aşı olabiliyorsunuz. Gitmeden bu işleri halledeyim derseniz; seyahat tarihinizden 1 ay önce Karaköy'deki Kadıköy iskelesinin hemen karşısındaki Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nde ücretsiz sarıhumma aşınızı yaptırabilir ve sıtma ilacınızı alabilirsiniz. Verilen sıtma ilacı korunma amaçlı olup, seyahate çıkmadan bir hafta önce başlanması ve döndükten sonra da bir hafta devam edilmesi gerekiyor. Müdürlüğün sitesinden daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler şurada biraz soluklanabilir.

Tanzanya gezi öncesi aşılar
Haydi gezginler aşıya!

Sağlık mevzularıyla ilgili internetten yaptığımız araştırmalara, Gana'da yaşayan bir arkadaşımızın tavsiyeleri de ekleniyor; Türkiye'de sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar bulunmadığı için işi garantiye almak isterseniz Tanzanya'dan sıtma tedavisinde kullanılan bir ilaç alıp getirebilirsiniz (ki bize önerdiği ilaç Koarten). İlacı 6 ay saklamak ve grip için bile olsa doktora gittiğinizde Afrika'da bulunduğunuzu belirtmek diğer bir dost tavsiyesi. Bize Türkiye'de verilen ilacı kaybeden arkadaşımız için Tanzanya'da birçok eczaneye o ilacı soruyoruz ama genelde korunma amaçlı değil, tedavi amaçlı ilaçların olduğunu öğreniyoruz. Buradan da sık rastlanılan ve çok da ürkülmemesi gereken bir hastalık olduğu sonucuna varıyoruz:) Bu kadar hastalık muhabbetinden sonra içinizi rahatlatmak isterim ki; hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık, paniğe gerek yok! Sadece biraz daha dikkatli olmanız gereken durumlar olabilir. Onları da şöyle sıralayabilirim;

→ Sivrisineklerden korunmaya bakın sıtma riskini azaltmak için. Yanınızda sinek ilacı, bileklik veya ev yapımı sirkeli, limonlu karışımlardan bulunsun.
→ Açıktan su içmeyin, şişelenmiş sular tercih edin.
→ İçerisine buz atılmış içecekler içmeyin.
→ Pişirilmiş, sıcak yemekler yiyin.
→ Et tüketirken dikkatli olun. Kötü koşullarda saklandığından şüphelendiğiniz etleri tüketmeyin.
→ Sık sık ellerinizi yıkayın.
→ Açık suyla yıkanmış sebze ve meyveleri tüketmeyin.
→ Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için her gün bir tane hindistan cevizi suyu için, ananas yiyin.

Zanzibar adası
Tanzanya ve Zanzibar adasındaki konaklama tercihlerimizin hepsi çok başarılıydı.

Tanzanya'da Safari

Kalınacak yerlerin hepsini önceden internet üzerinden ayarladık ve hepsi de çok başarılı seçimlerdi. Safari, bu gezinin en pahalı aktivitesi oldu. İki günlük safari için bile fiyatlar oldukça pahalıydı. Durum böyle olunca araştırma süreci ve sonrasında tur firmalarıyla uzun ve detaylı yazışmalar sonucu Kanuth Adventures firmasında karar kıldık ve ondan da gayet memnun kaldık. Safari fiyatları kalacağınız yere göre çeşitlilik gösteriyor; milli parkın içinde yer alan çadırlarda ya da banyolu, tek katlı küçük evlerde kalabilir veya parkın dışındaki küçük yerleşimlerde kalmayı seçebilirsiniz. Planınıza göre bu safari firmalarıyla iletişime geçip detaylı bilgi ve safari programı alabilirsiniz. Biz Kanuth ile anlaştık ama öncesinde birçok firma ile mailleştik. Seçeneklerin bol olması açısından onların isimlerini de paylaşıyorum;

→ Kanuth Adventures (www.kanuthadventures.com)
→ Wildness Safari (www.authenticsafaritanzania.com)
→ Bush Routes Adventures (www.bushroutes.com)
→ Foxes Safari Camps (www.foxessafaricamps.com)
→ Leopard Tours (www.leopard-tours.com)

Tanzanya gezisi
Tanzanya'ya hoş geldik!

Tanzanya'da İşe Yarayacak Kelimeler

Seyahat ederken yerel dile ait birkaç kelime bilmek sempatiklik katsayınızı arttırabilir. Tanzanya'da İngilizce de yerel dil ve herkesle çok rahat iletişim kurabilirsiniz ama en azından teşekkür ederken kendi yerel dilleri Shawili dilini kullanmak güzel bir jest olabilir. İşte Shawili dilinden birkaç kelime;

→ Karibu: Hoşgeldiniz
→ Jambo: Merhaba
→ Ashante: Teşekkürler
→ Hakuna Matata: Problem yok (ki bu çok popüler bir deyiş)
→ Mzungu: Beyaz adam (ki biz oluyoruz bu)
→ Poli Poli: Yavaş Yavaş (ki ülkedeki sakin, yavaş, huzurlu yaşamın kilit lafı. Gereksiz acele edilen durumlarda sıkça duymanız kuvvetle muhtemel)

Tanzanya'da Para

Amerikan Dolarıyla tüm alışverişlerinizi yapabilirsiniz ama bazı yerlerde özellikle yerel para olan Tanzanya Şilini tercih edenlerle karşılaşabilirsiniz. Belli bir miktar para bozdurmak yararlı olur. Özellikle Stone Town'da döviz bürosu aradı gözlerimiz gezerken ama göremedik. Havaalanında dolarınızı Tanzanya şilinine çevirerek işinizi garantiye alabilirsiniz.

Zanzibar Stone Town
Herkes çok güzel, özellikle de çocuklar!

Tanzanya Gezisi İçin Tavsiyeler

Tanzanya için anahtar tavsiyem her yerde pazarlık yapmanız! Ülkeyi kocaman bir kapalı çarşı gibi düşünebilirsiniz. Bir pazarlık oyunu sürüp gidiyor (ki benim gibi pazarlıktan hiç anlamayan biri bile bu oyuna çok ısındı hatta eğlenceli bile geldi). Satıcılar bir fiyat söylüyorlar ama bunun üzerinden pazarlık payı olduğunun farkındalar ve tabii ki pazarlık payımız var diye belirtiyorlar bile. Taksiye binmeden de pazarlık yapmalısınız. Söyledikleri fiyatın 3'te 1'ini bile çekinmeden söyleyebilirsiniz. Hatta hediyelik eşya satıcıları fiyat söylemeden önce sen ne kadar verirsin şeklinde başlıyorlar olaya. Gezi boyunca birçok Türk'le karşılaştık, hem onlarla hem de yabancı turistlerle taksi ücretleri konusunda muhabbetlerimiz oldu. Mesela Stone Town'dan Kendwa'ya bir saatlik yolculuk için biz 20$ öderken Amerikalı turistler 70$ ödemişler. Serbest piyasayı düşünün...İnsanların fotoğraflarını çekmeden önce sormanız iyi olabilir. Zira fotoğraf çektikten sonra para isteyenler olabiliyor. Özellikle çocuklar yarı masum, yarı çekingen edayla "money" diye isteklerini dile getiriyorlar. Yanınızda şeker gibi bir şey varsa verebilir veya minikleri 1$ ile sevindirebilirsiniz. Fotoğraf konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadım, sadece plajda yosun toplayan kadınlar  biraz agresif davrandılar, bağırıp çağırdılar. No photo, money! şeklinde dertlerini ilettiler. İşte böyle zamanlar "Hakuna Matata"yı kullanmak için uygun durumlar:)

Böyle bir dönüştürücü işinize yarayabilir.

Tanzanya'da prizler İngiltere'deki gibi üç dişli. Yanınıza bir dönüştürücü alabilirsiniz veya en ucuz ve pratik olarak bir odun parçası ile prizi kullanılabilir duruma getirebilirsiniz. Prizlerin yanında açma-kapama düğmesi bulunuyor ama yine de metal bir parça ile bunu denemeyiniz:)

Genel olarak endişelenmeniz gereken hiçbir şey yok aslında Tanzanya'da. Sadece ilk etapta alışık olmadığınız bir yoksulluk ve plansızlık (mimari ve şehircilik anlamında) ile karşılaşıyorsunuz. Ama insanlar kötü niyetli değil, aksine çok sıcakkanlı ve beyazlara karşı sempatik bir yaklaşımları var.

Zanzibar adası
Aşırı ilgi sebebiyle şaşıran "mzungu" bendeniz.

Uzun bir giriş yazısı oldu ama böyle bir gezi planlayanların işine yarayacak genel bilgileri es geçmek istemedim. Satır aralarına tavsiyeler sıkıştırmaya devam edeceğim ama şimdi yolculuk başlasın! Keyifli okumalar.

Zaman:
01-11 Temmuz 2016

Rota:
İstanbul
» Dar es Salaam»Mikumi Ulusal Parkı»Stone Town»Kendwa Plajı»İstanbul

Kadro:
4 kişi

Ulaşım:
*İstanbul-Dar es Salaam: Uçak (Qatar Airways).
Qatar Airways'den 6 ay önce aldığımız biletlerimiz Doha aktarmalıydı. İstanbul-Doha uçuşu 3 saat, Doha-Dar es Salaam uçuşu ise yaklaşık 7 saat sürdü. Giderken 3 saat, dönüşte ise 8 saatlik bir bekleme süremiz vardı. Qatar Airways'in %40'lık indirim kampanyasına online bilet satış sitesi Turna.com'un kendi indiriminin de eklenmesiyle resmen yarı fiyatına 975 tl'ye biletlerimizi aldık. İlk defa Qatar Airways ile uçtum ve çok memnun kaldım. Uçakları yeni, yemekleri lezzetli, servisleri bol... Kesinlikle tavsiye edilir!

*Dar es Salaam-Mikumi Ulusal Parkı: Safari tur firmasının özel aracı.
Gitmeden önce safari yapacağımız turla anlaştık. Anlaşmamızın içinde bizi Dar es Salaam'daki otelimizden almaları ve dönüşte havaalanına bırakmaları da dahildi.

*Dar es Salaam-Stone Town: Pervaneli uçak (Zan Air).
Zanzibar adasına iki şekilde ulaşılabiliyor; feribot veya pervaneli uçak kullanarak. Biz Tanzanya'ya vardığımızda havaalanından ayrılmadan Zan Air adlı havayolu firmasından biletlerimizi aldık. Bilet sorduğumuz ilk yer 75$ fiyat verdi, başka firmaya da sorduk ve pazarlığımızı yapıp 48$'a aldık biletlerimizi.

*Stone Town-Kendwa Plajı: Özel taksi.
Pazarlık anahtar kelime Tanzanya'da! Adanın kuzeyindeki plaj olan Kendwa'ya yaklaşık 1 saatlik taksi yolculuğu için 20
$'a anlaştık. Hatta dönüş için de konuştuk ve dediğimiz tarihte sabah bizi almaya otele geldi taksici.

*Stone Town-Dar es Salaam: Özel uçak.
Dönüşümüz Ramazan Bayramı'nın son gününe denk geldiği için uçaklarda 4 kişilik yer bulamadık. 48$'a aldığımız geliş biletleri dönüşte 105$ olunca ve 4 kişilik özel uçak kiralama fiyatı 450$ olunca İstanbul'a dönüş uçağımızı kaçırma riskini göze almayıp özel uçak kiraladık. İki pilot ve 4 yolcu kapasiteli küçük pervaneli uçağa da binmiş olduk:)

Konaklama:
Dar es Salaam: Lantana Hotel (1 gece 21
$) Tavsiye edilir!
Stone Town: Zanzibar Hotel (3 gece 105
$) Tavsiye edilir!
Kendwa Plajı: Kendwa Rocks Beach Hotel (4gece 172
$) Tavsiye edilir!

Masraflar:
Vize Ücreti: 50
$ (Havaalanına varınca alabiliyorsunuz)
Seyahat Sigortası: Yok!
Gidiş-Dönüş Uçak Biletleri: 975tl
Dar es Salaam Havaalanı-Otel Taksi: 25
$ (45$'dan başlayan kıyasıya pazarlık sonucu)
Dar es Salaam Konaklama: 21
$ (1 gece)
Safari: 550
$ (Konaklama, kahvaltı, akşam yemeği ve gece safarisi de dahil 2 günlük tur) Rehbere bahşiş vermeyi de eklemeniz gerekebilir. Biz toplamda 50$ bahşiş verdik.
Dar es Salaam-Stone Town Uçak Bileti: 48
$
Stone Town Havaavalnı-Otel Taksi: 5
$
Stone Town Konaklama: 105
$ (3 gece)
Stone Town-Kendwa Plajı Taksi: 20$
Kendwa Plajı Konaklama: 172
$ (Akşam yemekleri ve içeceklerle beraber toplamda 227$)
Kendwa-Stone Town Taksi: 20$
Stone Town-Dar es Salaam Uçak: 112
$

Yemek: Yemek konusunda bir sıkıntı yaşamadık, özellikle Zanzibar adası turistik bir yer olduğu için seçenekler boldu. Bolca deniz mahsülü yemeniz muhtemel:) 10-12$'a doyurucu bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Kendinizi şımartma seçeneğini merak ederseniz; Stone Town'da gayet şık bir otel olan Serena Inn'in denize sıfır terasında şık yemekler ve şarap keyfi bahşişlerle beraber kişi başı 40$'a mal oldu örnek vermek gerekirse.

Extra Harcamalar:
Günlük Turlar: Zanzibar adasında gün boyu veya birkaç saat süren çok çeşitli turlara katılmak mümkün. Bunlar; yunuslarla yüzme, şnorkelle dalış, tüplü dalış, orman turu, baharat turu vb. gibi çeşitlilik gösteriyor. Bu turlar için anahtar tavsiye; pazarlık yapmak! Bizim katıldığımız turlar;

Prison Island: 7$ (Sahildeki kayıkçılarla toplamda 30$'a anlaştık ve yarım saat mesafedeki adaya birkaç saat süren bir tur yapmış olduk. 200 yaşına merdiven dayamış kaplumbağaları besledik, dalgalı denizde yüzdük).

Blue Safari: 60$ ( Kaldığımız oteldeki tur firmasıyla tüm gün süren, geleneksel yelkenli tekneyle küçük adaları, plajları  gezdiğimiz, bolca yüzdüğümüz, şnorkelle daldığımız, bol bol deniz mahsulü yediğimiz bir tur oldu).

Alışveriş: 100$ (Genelde bu kaleme fazla bütçe ayırmam ama Afrika sırf alışveriş yapmak için bile gidilebilecek bir ülke:) Ahşap maskeler, heykeller, takılar... Hepsi içinizdeki alışveriş canavarını tetikliyor.

Uçak biletleri de dahil olmak üzere; konaklama, ulaşım, yeme-içme kişi başı yaklaşık 1800$

Konuya daha da rasyonel yaklaşırsam, tüm gezinin maliyetleri oran olarak şöyle;
%3'ü vize ücreti
%30'u ulaşım masrafları
%32'si safari ücreti
%18'i konaklama ücreti
%7'si yeme-içme
%6'sı extra turlar
%4'ü alışveriş

Görüldüğü gibi geziye incir ağacı diken kalem safari oluyor ama kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir tecrübe!

* Daha önce hiç yemediğin tropik meyveleri ye!
* Safari yap!
* Stone Town'un dar sokaklarında kaybolarak gez!
* Yerel insanlarla muhabbet et!
* Prison Island'da 200 yaşındaki kaplumbağaları besle!
* Hint Okyanusu'nda yüz!
* Stone Town'da eski köle pazarına git!
* Blue Safari yap!
* Şnorkelle dal!
* Forodhani Bahçesi'ndeki akşam yemek pazarına git!


Sonraki Yazı

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğüm Diğer Yazılar

X

Facebook Sayfamızı Beğenin!

facebook.com/sezinlegez